VISEĆI AUTOPUT Kinezi izgradili jedinstvenu saobraćajnicu u svetu, koja prolazi sredinom reke
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Planinska rečna dolina u kineskoj provinciji Hubej je dom jednog od najneobičnijih i najimpresivnijih autoputeva, "Eechen Highvai" – autoputa koji prolazi kroz sredinu reke. Završen 2015. godine, kineski "Rečni autoput" se smatra infrastrukturnim čudom.

Dizajniran da poveže grad Gufužen u okrugu Ksingšan sa glavnim autoputem između Šangaja i Čengdua u jugozapadnoj Kini, ovaj jedinstveni suspendovani autoput. U stvari, već je postojao put uz reku, što je značilo da se to očigledno moglo uraditi, pa zašto se autoput ne izgradi na taj način?

Očigledno su kineski inženjeri odlučili da je autoput koji ide sredinom reke ne samo jeftiniji za izgradnju, već i efikasniji. Izgradnja autoputa kroz složeni planinski pejzaž kao što je dolina reke Ksiangki u Hubeiju ispada da je teže nego što zvuči. Ovo uključuje kopanje kilometara tunela kroz čvrstu stenu, raseljavanje ljudi koji žive na ivici reke i uticaj na lokalnu floru i faunu.

Nakon analize i proračuna, tim kineskih inženjera je pokazao da je izgradnja autoputa preko reke i jeftinija i brža od izgradnje autoputa na kopnu. Osim toga, rešio je i sva druga pitanja. Izgradnja viseće staze od 4,4 kilometra koja prati krivine reke Sjangki nije bio baš jeftin poduhvat, ali je očigledno bio bolji od alternative. 440 miliona juana (71 milion dolara) potrošeno na ovaj jedinstveni rečni autoput.

To je nekoliko puta manje nego što bi koštao kopneni autoput u ovoj dolini. Pored toga, smanjuje vreme potrebno za vožnju od Gufuzena do glavnog autoputa sa više od sat vremena na samo 20 minuta. Za 8 godina (2015.) od svog svečanog otvaranja, kineski rečni autoput postao je pomalo turistička atrakcija, sa milionima koji putuju u Hubei da iskuse vožnju sredinom reke i uživaju u pejzažu koji oduzima dah.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading