Ostavite dobar utisak: Ove boje ne treba da nosite prilikom upoznavanja
Foto: Shutterstock

Stručnjaci ističu da je uključivanje psihologije boja u naše izbore odeće vrlo pozitivna odluka. Tako psiholozi savetuju da obratimo pažnju na osećanja dok isprobavamo odeću različitih boja. 

- Kada steknete svest o sopstvenoj pristrasnosti prema bojama, zapitajte se šta vam je "potrebno" za dan kada se probudite ujutru: snaga, smirenost, strpljenje ili energija. Odatle odaberite odeću prema bojama koje predstavljaju ta osećanja - savetuje psiholog Betani Kuk za Real Simple. 

Boje mogu da imaju različita značenja za različite ljude na osnovu naših iskustava. 

Žuta boja

- Smatra se da je žuta boja sreće i predstavlja optimizam, toplinu i nadu. Nije iznenađujuće, kaže se da nošenje žute odeće ima osobine koje podižu raspoloženje - objašnajva profesorka psihologije Karen J. Pine za Glamour. 

Ipak, istraživanja pokazuju da bi žutu trebalo da izbegavamo na poslovnim sastanicma. Studija iz 2010. objavljena u časopisu Evolutionari Psichologi pod nazivom „Razlikovanje između efekata percepcije i nosioca u atribucijama vezanim za boju odeće“ objavila je da i muškarci i žene smatraju da je žuta boja sa potencijalnim partnerima neprivlačna. 

Iako je nejasno zašto je žuta nepovoljna, žuta, prema psihologiji boja, ima negativne atribute, uključujući aroganciju i nepoverljivost. 

Braon i siva boja

Pored žute, braon i siva su još dve boje koje treba izbegavati na sastancima bilo koje vrste. U psihologiji boja, smeđa ima negativne asocijacije i smatra se dosadnom i izolovanom. Isto važi i za sivu, kojoj nedostaje emocija. 

Dakle, šta treba da obučete za sastanak? 

Istraživanja su stalno pokazivala da muškarci i žene smatraju da su sastanci u crvenoj ili crnoj odeći najatraktivniji. Studija iz 2008. koju je objavio Univerzitet u Ročesteru primećuje da crvena boja ima značaj u životinjskom carstvu i može objasniti popularnost boje među pojedincima u grupi za upoznavanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading