DA LI SU SEIZMOLOZI ZATAJILI Zemljotres u Turskoj nije mogao da se predvidi, evo i zbog čega
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Twitter

Nakon što je jutros pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, a pošto je SSGEOS istraživački institut koji prati geometriju između nebeskih tela povezanih sa seizmičkom aktivnošću, mnogi su počeli da dele Hoogerbeetsov post kao dokaz da se zemljotresi mogu predvideti.

Ali to nije tačno. To je jednostavno stvar slučajnosti. Primer zemljotresa u L'Akvili 2009. Svi želimo da se zemljotresi mogu predvideti. Neki ljudi veruju da ih mogu predvideti određene životinje kao što su žabe i ptice. Neki misle da bi se to moglo predvideti na osnovu emisije radona gasa.

 

Neke studije to potvrđuju, međutim, praktična primena ovih nalaza je praktično nemoguća. Neki veruju da bi podrhtavanje tla pre velikog zemljotresa moglo biti znak onoga što dolazi.

Ali, nažalost, naučnici još uvek nemaju metode ili uređaje za predviđanje tačnog vremena i jačine zemljotresa.

Slučajnosti poput ove sa Hoogerbeetsovim tvitom u takvim okolnostima mogu biti samo plodno tlo za teorije zavere prema kojima naučnici nešto kriju od ljudi. Mnogi se još sećaju suđenja u kojem je šest italijanskih naučnika procesuirano za ubistvo iz nehata zbog saveta koji su dali neposredno pre katastrofalnog zemljotresa u Akvili 6. aprila 2009. u kojem je poginulo 309 ljudi. Među njima su bila tri seizmologa, jedan vulkanolog i dva inženjera seizmologije.

Sud je naučnike osudio na šest godina zatvora jer nisu upozorili na moguću opasnost na osnovu potresa koji su prethodili velikom zemljotresu. Brojni naučnici iz celog sveta tada su protestovali protiv osuđujuće presude, ističući da do danas nije otkrivena metoda koja bi mogla tačno da predvidi zemljotrese

Apelacioni sud 2014., a potom i Vrhovni sud 2015. odbacili su presude naučnicima koji su tokom suđenja tvrdili da su potresi normalna seizmička aktivnost i da se na osnovu njih ne može predvideti veliki zemljotres.

Ne mogu se kontrolisati, a ni predvideti. Mogu se, tvrde stručnjaci, prognozirati. U čemu je razlika?

U tome što naučnici mogu da znaju da će u drugoj deceniji 21. veka našem području a biti potresa jačine između pet i devet stepeni, ali da će se tog i tog dana zatresti ceo region, niko nije mogao da zna.

"Ukoliko nemate stopostotnu tvrdnju da će se dogoditi zemljotres tog i tog dana, da će se dogoditi na tom i tom mestu, onda ćemo imati situaciju da posle nekoliko neuspeha mi više ne verujemo", kaže Branko Dragičević iz Seizmološkog zavoda.

Ipak, 1975. godine u Kini seizmolozi su predvideli zemljotres godinu dana unapred.

Međutim, prevideli su potres u kome je stradalo više od 200.000 ljudi.

Glavni razlog što je zemljotrese nemoguće tačno predvideti, jeste to što se ne mogu meriti i pratiti tektonske ploče i njihovo pomeranje.

"To je proces koji se dešava na širini od stotine kilometara, dužine hiljada kilometara", navodi Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Stevančevićeva teorija predlaže praćenje energije Sunca

Milan Stevančević, inženjer u penziji, veruje u drugačiju teoriju.

Navodi da se svi potresi na Zemlji događaju zbog energije koja dolazi od Sunca.

Praćenjem energije koja dolazi sa Sunca, može se predvideti zemljotres u regionu, ali se ne može predvideti mikrolokacija.

Stevančević navodi da erupcija energije na Suncu stvara strujno polje u atmosferi na visini od oko 10 kilometara iznad Zemlje. Svojim kretanjem izaziva i struju u unutrašnjosti Zemlje.

"Pratim američke naučne satelite, koji određuju i erupciju sa Sunca, i snagu električne struje, i kuda ide struja", navodi Stevančević.

Karte se ažuriraju na svakih 12 sati. Stručnjaci se slažu da tačno vreme zemljotresa niko ne može da predvidi, ali se slažu i da u 21. veku u potresima do šest stepeni ne sme biti žrtava.

"Ključ je u prevenciji. Moramo graditi i raditi onako kako treba", napominje Milovanović.


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading