Noćna mora turista: Kako da izbegnete džeparoše na putovanju?
Alo/ M. G.

Evropski gradovi su bez svake sumnje pravo leglo džeparoša. Možda su vas turistički vodiči na vašim prethodnim putovanjima upozoravali na to da dobro čuvate vredne stvari koje sa sobom nosite, ali ste od silnog uzbuđenja preskočili da na to obratite pažnju. Tek kada bi vam nestao telefon ili novčanik, shvatili ste da su upozorenja ozbiljna. Otkrivamo kako da izbegnete džeparoše u Evropi.

UVEK BUDITE SVESNI TOGA GDE SE VAŠE STVARI NALAZE

Ovo je verovatno najlakši način da izbegnete mogućnost da vas neko opljačka. Uvek držite ruku na svojim stvarima. Nikad ne bi trebalo da stavljate telefon ili novčanik u zadnji džep od farmerki, niti da torbu prebacite preko jednog ramena i zabacite unazad. Takođe, nikad ne odlažite stvari poput telefona i brendiranih naočara na sto u kafiću u kom pijete kafu.

NABAVITE OPREMU KOJA JE „OTPORNA“ NA DŽEPARENJE

Na tržištu je moguće pronaći dosta stvari koje su specijalno dizajnirane da onemoguće svima onima koji žele da vas pokradu da svoj plan sprovedu u delo. Među najtraženijim su pojas sa skrivenim džepom za novac, predviđen za muškarce i marama odnosno šal za žene, sa sličnom pregradom. Na ovaj način vaš novac će biti na sigurnom daleko od džeparoša.

NOSITE TAŠNU KOJA IMA RAJSFERŠLUS

Neverovatno, ali istinito je to da žene uglavnom ne vode računa o tome kakvu tašnu nose na ramenu tokom posete nekoj zemlji. Većina njih ležerno šeta okolo sa otkopčanom tašnom ili onom koja uopšte i nema rajsferšlus. Neophodno je da uvek birate tašnu koja ima rajsferšlus, kao i da on bude uvek zakopčan i okrenut ka napred. Na ovaj način otežavate džeparošima njihov „posao“.

BUDITE OPREZNI I SVESNI SVOG OKRUŽENJA

Džeparoši obožavaju turiste koji imaju pune ruke posla, odnosno one koji drže telefone ili fotoaparate i slikaju građevine u svom okruženju. Takođe, kada nakupujete mnogo stvari i nosite gomilu kesa, laka ste meta za pljačku. Čak i kada zastanete da biste odgledali neku uličnu predstavu ili se borite sa teškim koferom na železničkoj stanici, vi bacate mamac ka njima. Iz ovog je razloga važno da budete svesni ko vas potencijalno posmatra.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading