NAJLEPŠI SALON EVROPE  Trg Svetog Marka u Veneciji
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Za taj trg je navodno sam Napoleon rekao da je najlepši salon Evrope, mada neki i osporavaju da je to zaista izrekao Napoleon i tvrde da je to zapravo izrekao pesnik Alfred de Mise. U svakom slučaju, to je jedan od najlepših trgova na svetu koji od ranog srednjeg veka očarava svojom lepotom i harmonijom. Danas je jedan od retkih velikih urbanih prostora u Evropi i svetu gde je ljudski glas jači od zvučne kulise automobila jer Venecija nema automobile.

Trg je nastao već u 9. veku, tada je to bio manji trg ispred stare Bazilike sv. Marka. Zbog velikog i važnog sastanka pape Aleksandra Trećeg i cara Fridriha Prvog Barbarose u maju 1177. na kom je sklopljen Venecijanski mir trg je značajno uvećan, tad je dobio današnje konture.

Zvonik na trgu je odlični orijentir, a Trg sv. Marka je centralno mesto za okupljanje u Veneciji i vrlo popularan među turistima, fotografima i venecijanskim golubovima. Trg Svetog Marka je oduvek bio središte Venecije. U njemu su bili svi važni uredi mletačke države, tu je i sedište nadbiskupije od 19. veka. Na trgu se održavaju i sa njega počinju brojne venecijanske tradicijske svečanosti - Regata Storica, Festa della Sensa, Sposalizio del Mare, Festa di San Marco.

Današnji oblik trga je rezultat sukcesivnih proširenja i promena koje su se zbivale vekovima. Izvorno taj prostor bio je namenjen za vrt, preko kojeg je išao kanal Batario, koji se nadovezivao na današnje kanale Zecca i Cavalletto. Prvobitni Knežev dvor bio je prava tvrđava s ugaonim obrambenim tornjevima, potpuno okružena kanalima a na prostoru današnjeg trga bila je mala luka za utovar i istovar robe.

Od 828. godine, kad je su dopremljene relikvije sv Marka u Veneciju i izgrađena prva bazilika sv. Marka, taj teren je počeo dobijati karakteristike središta grada.

Celo područje je 976. godine izgorelo, zajedno s bazilikom i kneževim dvorom, ali je već 978. bazilika obnovljena

Za vreme vladavine dužda Sebastiana Zijanija 1172. trg je bio dodatno proširen kako bi se napravil meesta za nove monumentalne zgrade, tada je izgrađena crkva San Geminiano na suprotnoj strani od Bazilike sv. Marka, tad su postavljena i dva velika granitna stupa iz Konstatinopolja koji su označavali trijumfalni prostor sv. Marka. Godine 1264. trg je popločen ciglama položenim po uzorku riblje kosti.

Između 1301 i 1442, na trgu se provode kontinuirani i veliki radovi, Duždeva palata postepeno gubi svoj obrambeni karakter i dobija današnji izgled. Između 1495 i 1517 podignute su tgrade Procuratie Vecchie i Torre dell'Orologio, a istovremeno je tekao postupak iseljenja svih vrtova i skladišta, koji su se još uvek nalazili na trgu.

Trg Svetog Marka se sastoji od tri dela: Piazza (Trg) je trapezoidna površina ograđena Prokurativama (Procuratie Vecchie, Procuratie Nuove i Procuratie Nuovissime) i Toranj sa satom (Torre dell'orologio), u dnu trga nalazi se Bazilika sv. Marka a ispred Zvonik bazilike Sv Marka. Pjaceta  (Piazzetta San Marco) je manji trg u nastavku glavnog dela trga sa južne strane a Piazzetta dei Leoncini („Trgić s lavovima“) je dodatak trgu sa zapadne strane bazilike i pogledom na Nadbiskupsku palatu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading