SPC PROMENILA DATUM Evo zbog čega se Sveti Sava slavi 27-og, a ne 25. januara
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Svi vernici danas tradicionalno slave Svetog Savu, koji je postao sinonim za srpski narod, međutim, zbog čega se on slavi 27, a ne 25. januara? 

Po starom kalendaru Ruske pravoslavne crkve, Savindan se proslavlja 12. januara, odnosno 25. po novom kalendaru, ili dva dana ranije nego što to čini Srpska pravoslavna crkva (SPC). 

Mladenovački paroh Marko Jeftić navodi da je SPC pomerila datum proslavljanja Svetog Save sa 25. na 27. januar da bi prošla bogosluženja koja prate Bogojavljanje, odnosno praznik Odanija koji je 26. januara. 

On dodaje i da je slična praksa primenjena kada je u pitanju Božić kao praznik Hristovog rođenja.

S druge strane, na osnovu posrednih izvora koji se porede sa opisom smrti Svetog Save u njegovim žitijama čiji je autor Domentijan, postoje teolozi i istoričari koji smatraju da je upravo 27. januar po novom kalendaru bio datum smrti Svetog Save.

Verovanja i običaji za Savindan

Za Savindan postoji narodno verovanje da na taj dan ne sme da se nosi ništa crveno, a ono postoji još iz starih vremena, kada su seljaci strahovali da im vukovi ne pojedu stoku. Crveno se nije nosilo jer se verovalo da boja krvi privlači vukove, pa je do danas običaj ostao da se 27. janura ne nosi ništa crveno.

Isto tako na današnji dan ne valja otvarati britvu i oštriti noževe ili bilo koji alat, kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene.

Postoji i verovanje da je loš znak ako na Svetog Savu grmi i da će se sigurno nešto rđavo desiti, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi.

Komentari (0)

Loading