Otvorite oči: Ovo su sigurni znaci da neko pokušava da manipuliše vama
Foto: Shutterstock

Manipulisanje tuđim emocijama nije prihvatljivo u vezi, zato je važno prepoznati ga i na to odgovoriti. Ukoliko je nemoguće da osoba promeni ponašanja i osećate se loše u odnosu, bolje je iz njega izaći i sačuvati svoj mir.

Evo koja 3 znaka ukazuju da neko emocionalno manipuliše vama:

Na svakom koraku pokušava da obezvredi vaša osećanja - Znate onu situaciju kada nekome kažete da su vas njegove reči povredile, a umesto izvinjenja dobijete primedbu da niste u pravu, da preterujete ili da ste ludi. Kao da vaša osećanja nisu bitna. Kada ste u veoma osetljivom emotivnom stanju i osoba koja vas je za to postavila reaguje mirno, bez reakcije koju ste očekivali, možete početi da sumnjate u sebe. U svoja osećanja. U svoja uverenja. Počinjete da mislite da je možda ova osoba u pravu. Povlačite se u sopstveni um, gde pokušavate da ponovo obradite sve informacije dok ne izgubite toliko samopouzdanja da ne želite ni da nastavite razgovor. Takođe, kao odgovor na vaše reči da ste popvređeni može se pojaviti ljutnja druge osobe koju niste očekivali. Što više puta doživite tako ljutu reakciju, više sumnjate u svoja osećanja, a možda ćete čak i početi da ubeđujete sebe da ste možda pravi krivac i počećete da se izvinjavate.

Drugačije vas tretiraju kada ste sami, a drugačije pred drugima - Partneri u vezi obično imaju stvari koje su privatne, samo njihove i koje ne dele sa drugima. Razmislite da li vam je poznata sledeća situacija. Sedite sa svojim partnerom i svojim društvom kada on odjednom koristi nešto veoma lično (i privatno) za vas da se našali pred svojim prijateljima. Iako se svi smeju, vaš osmeh je razigran dok vam u stomaku sve "kuva" od stida, ali se radi mira pravite da je sve u redu. Kada mu pomenete da vas je otkrivanje nečeg tako ličnog uznemirilo, on odbacuje celu stvar govoreći da je to bila samo šala i da se morate malo opustiti . Kaže vam da preterujete.

Problem je što je tada njegov stav potpuno drugačiji kada ste sami, pa vas takvi ispadi u javnosti mogu još više iznenaditi. Kada ste sami , emocionalni manipulator je pun izgovora i pokušava da vam dokaže kako je savršen. Za svoje neprimerene postupke, na koje ukazujete, često nalazi druge krivce – posao, stres, porodicu. I sve to tako ubedljivim tonom da ste i dalje spremni da mu ponudite još jednu šansu.

"Svi" razmišljaju na isti način kao on - Emotivni manipulatori svojoj žrtvi žele da usade sumnju i strah. Emotivni manipulator vam govori da se svi (prijatelji, rođaci, kolege) slažu sa njim da je ono što ste uradili (ili šta radite, kako mislite ili koje principe imate) loše, pogrešno, nepristojno ili nenormalno. To vam ostavlja utisak da ste jedini u svojim postupcima i samim tim da stalno grešite. Ako pitate ko su "svi", obično ne dobijete odgovor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading