KAMERA BOLJE "VIDI" OD NAS SAMIH Evo zbog čega moramo biti ozbiljni na slikama za pasoš
EPA/GEORGI LICOVSKI

Da li ste se ikada zapitali zašto uvek morate da izgledate ozbiljno na fotografiji za pasoš? Zašto ne smete da se smejete od uha do uha? Pa, za to postoji vrlo dobar razlog.

U Francuskoj je pre izvesnog vremena jedna od najčešćih šala bila replika „Mi smo Francuzi, mi se ne smejemo“. To je rezultat odluke sudije, u kojoj jasno stoji da se ne smete nasmejati kada se slikate za lične karte i pasoše.

U tom trenutku mnogi Francuzi su se setili Britanaca, kojima su se smejali kada su doneli istu odluku pre više od 10 godina.

Zašto takva odluka i zašto se u velikom broju zemalja ne sme osmehnuti prilikom slikanja za dokumenta? Odgovor je – iz bezbednosnih razloga, piše punkufer.hr.

Naime, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama izvedene sa fotografije. Prilikom izrade pasoša ova fotografija se skenira i izvode ključne karakteristike vašeg lica, kao što su rastojanje između očiju, rastojanje od nosa do brade i na taj način se pravi „matematička mapa”.

Tako, na primer, nošenje naočara za sunce ili širok osmeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju kreiranje mape. Kada stignete na aerodrom, snima vas kamera koja vam skenira lice. Zatim kompjuter odlučuje da li se matematička mapa napravljena na aerodromu poklapa sa onom u vašem pasošu.

Znajući sve ovo, čini se da smo otišli ​​predaleko, ali opet, ako se na ovaj način mogu sprečiti potencijalni incidenti, nekako ćemo preživeti kamere koje verovatno znaju više o nama i od nas samih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading