SAGRADA FAMILIA Remek delo crkvene arhitekture
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Crkvu je počeo da gradi arhitekta Fransesk de Paula del Viljar, da bi 1882. godine projekat preuzeo i u potpunosti promenio čuveni arhitekta Antoni Gaudi. Gaudi. U to vreme lokacija na kojoj je počela izgradnja bila je 1,5 km udaljena od Barselone. Gaudi je na projektu radio 40 godina, od toga poslednjih 15 je radio isključivo na tom projektu. Gaudi je preminuo 1926. godine, a na crkvi je rad nastavljen do današnjih dana. Po sadašnjim predviđanjima trebalo bi da bude završena do 2028. godine.

Istorija

Bazilika Sagrada Familije bila je inspiracija izdavača knjiga Jozefa Maria Bokabela osnivača Duhovnog udruženja posvećenog sv. Josipu.  Nakon što je posetio Vatikan 1872. godine, Bokabela se vratio iz Italije sa namerom da sagradi crkvu inspirisanu bazilikom u Loretu. Izrada apside kripte, finansirana donacijama, počela je 19. marta 1882. godine, za vreme festivala sv. Josipa, prema nacrtu arhitekte Franciska de Paula del Vilara, čiji je plan bio oživljavanje gotičke crkve u standardnom obliku. Apsida je završena pre Vilarove ostavke 18. marta 1883. godine, kada je Gaudi preuzeo odgovornost za dizajn, koji je radikalno promenio. Antoni Gaudi počeo je da radi na crkvi 1883. godine, ali nije imenovan za arhitektonskog direktora do 1884. godine. Kada je Gaudi je umro 1926. godine, bazilika je bila između 15 i 25 procenata kompletna. Nakon Gaudijeve smrti, rad je nastavljen pod rukovodstvom Dominik Sugranjes I Grasa do prekida Španskog građanskog rata 1936. godine. Delovi nedovršene bazilike, kao i Gaudijevi modeli i radionice uništeni su tokom rata od strane radikalnih katalonskih anarhista. Sadašnji dizajn je zasnovan na rekonstruisanim verzijama planova koji su spaljeni u požaru kao i na modernim adaptacijama. Od 1940. godine arhitekti Frančesko Kvintana, Isidre Puig Boada, Luis Bonet I Gari i Frančesko Kardoner su nastavili sa radom. Osvetljenje je dizajnirao Čarls Buigas. Trenutni direktor i sin Luisa Boneta, Jordi Bonet I Armengol, od osamdesetih godina uvodi računare u proces projektovanja i izgradnje. Mark Buri iz Novog Zelanda služi kao izvršni arhitekta i istraživač. Skulpture J. Busketsa, Etsuro Sotoa i kontroverznog Jozefa Maria Subirača ukrašavaju fantastične fasade. Jordi Fauli, rođen u Barseloni, preuzeo je dužnost glavnog arhitekte 2012. godine.

Centralni svod broda završen je 2000. godine, a od tada su glavni zadaci izgradnja transepta i apsida. Od 2006. godine, rad je bio koncentrisan na ukrštanje i prateću strukturu za glavni zvonik Isusa Hrista, kao i na južno ograđivanje centralnog broda, koji će postati fasada Slave. Crkva deli svoje mesto sa zgradom Škole Sagrada Familije, koju je 1909. godine dizajnirao Gaudi za decu građevinskih radnika. Preseljena je 2002. godine sa istočnog ugla lokacije do južnog ugla, i u njoj se sada nalazi izložba.

Status konstrukcije

Glavni arhitekta Jordi Fauli najavio je u oktobru 2015. godine da je izgradnja završena 70% i da je ušla u završnu fazu podizanja šest ogromnih tornjeva. Tornjevi i većina crkvenih struktura treba da budu završeni do 2026. godine, stogodišnjice Gaudijeve smrti; ukrasni elementi treba da budu gotovi do 2030. ili 2032. godine. Za ubrzavanje izgradnje zgrade korišćena je tehnologija projektovanja pomoću računara. Sadašnja tehnologija omogućava da se kamen oblikuje izvan CNC glodalice, dok je u 20. veku kamen bio ručno rezan.

Godine 2008. poznati katalonski arhitekti zagovarali su zaustavljanje gradnje, poštujući Gaudijeve originalne nacrte, koji iako nisu bili iscrpni, ali delimično uništeni, samo jednim delom su rekonstruisani posljednjih godina. Godine 2018, tip kamena potreban za izgradnju pronađen je u kamenolomu u Brinskalu, u blizini Čorlija u Engleskoj.

Arhitektura

Iako nikada nije bila namera da bude katedrala (sedište biskupa), zgrada Sagrada Familije planirana je da bude veličine katedrale. Njegova osnova dovodi se u vezu sa ranijim španskim katedralama, kao što je Katedrala u Burgosu, Leonska katedrala i Seviljska katedrala. Zajedno sa katalonskom i mnogim drugim evropskim gotičkim katedralama, Sagrada Familija je kratka u odnosu na širinu, i poseduje veliku kompleksnost delova, koji obuhvataju dvostruke prolaze, ambulantu sa apsidom od sedam kapela, mnoštvo zvonika i tri portala, svaki veoma različit po svojoj strukturi, kao i ukrasu. Iako je uobičajeno da katedrale u Španiji budu okružene brojnim kapelama i crkvenim zgradama, plan ove crkve ima neobičnu osobinu - pokriveni prolaz ili klauster koji formira pravougaonik koji okružuje crkvu i prolazi kroz narteks svakog od tri portala. Uz ovu posebnost, plan, pod uticajem Vilarove kripte, jedva da nagoveštava kompleksnost Gaudijevog dizajna ili njegova odstupanja od tradicionalne crkvene arhitekture. Nema tačnih pravih uglova koji se mogu videti unutar ili izvan crkve, već samo nekoliko ravnih linija u dizajnu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading