BARSA SA PET ZVEZDICA Najveći fudbalski stadion u Evropi
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Barsin novi stadion zamenio je njihov stari teren Les Korts koji je sa kapacitetom od samo 48.000 bio premali da bi udovoljio interesovanju tima predvođenom mađarskom zvezdom Ladislaom Kubalom. Stadion su projektovali arhitekte Frančesk Mitjans Miro i Hozep Soteras Mauri, uz saradnju Lorenca Garsije Barbona, a izgrađen je između 1955. i 1957. godine, uglavnom koristeći beton i gvožđe. Ceo projekat koštao je tada neverovatnih288 miliona pezeta, pa je klub klub naredne godine proveo u velikim dugovima. Stadion je otvoren 24. septembra 1957. utakmicom u kojoj su igrali, domaćin FK Barselona i jedan ol-star tim iz Varšave

Iako je prvobitno trebalo da ide pod zvaničnim imenom „Estadi del FC Barselona“, ubrzo je postao popularno poznat kao „Kamp Nou“ (Novi teren), za razliku od klupskog starog doma u Les Kortsu. Tek u sezoni 2000/2001, nakon glasanja poštom od strane članstva kluba, doneta je odluka da se „Kamp Nou“ zvanično zove stadion.

Maksimalna visina stadiona je 48 metara, a pokriva površinu od 55.000 kvadratnih metara (250 metara dužine i 220 metara širine). U skladu sa odredbama UEFA, prostor za igru je smanjen na 105 metara k 68 metara.

U sezoni 1998-99, UEFA je prepoznala usluge i objekte na Kamp Nou dodelivši mu status pet zvezdica. U 2010. godini, u skladu sa novim propisima UEFA, ova kategorija je zamenjena novom „kategorijom 4“ koja odgovara stadionima koji ispunjavaju najzahtevnije uslove u pogledu objekata, usluga i kapaciteta kao što je teren FK Barselone.

Bogata klupska istorija

Od Mesijeve Zlatne lopte do Maradoninog potpisanog dresa sa brojem 10, spektakularni delovi istorije kluba mogu se u Muzeju FK Barselona videti na svakom koraku. Sastoji se od obimne kolekcije fotografija, trofeja i dokumenata, privatne kolekcije umetničkih dela i sobe za trofeje. Muzej je opremljen visokotehnološkim interaktivnim staklenim zidom koji prikazuje fotografije, video zapise i informacije. Postioci imaju priliku da vide teren izbliza, sednu na trenersku klupu i VIP sedišta, vide ormariće igrača, ali i da dobiju profesionalnu fotografiju i besplatnu personalizaciju Barsinog dresa. Ovaj muzej nekoliko godina drži primat u Kataloniji, posećeniji je od muzeja slavnih slikara Pikasa u Barseloni i Dalija u Figerasu, a tokom prošle sezone ostvario je zaradu od 40 miliona evra.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading