OVO SVAKA KUĆA TREBA DA ZNA Stavite sodu bikarbonu preko vatre i zaustavite požar
Foto: Youtube/Printscreen

Davor Vidović iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije upozorio je, gostujući na RTS-u, na nepažnju i opasnosti od nenamenskog korišćenja uređaja za grejanje, zbog čega često izbijaju požari.

Zimi češće izbijaju, a Davor Vidović je u Jutarnjem programu rekao da ih najčešće izaziva ili nepažnja ili nenamensko korišćenje opreme za grejanje.

Dešava se da koristimo neispravne uređaje za grejanje. Ako koristimo električne uređaje, često su instalacije preopterećene i dolazi do pojačanog izazivanja požara. Veoma često se dešava da se koriste priručna sredstva za grejanje ili improvizovani uređaji, koji takođe veoma lako izazivaju požare”, navodi Vidović.

Kada ljudi koriste čvrste energente, kako je dodao, dešava se da ne pregledaju na vreme uređaje i ne očiste odžake.

Početni požar se, kako je ukazao, veoma jednostavnim postupcima može sanirati.

Ako dođe do požara elektrouređaja, najjednostavnije je uređaj isključiti iz struje ako je moguće, a ako nismo u mogućnosti, onda možemo jednostavno isključiti osigurače i samim tim smo već obuzdali širenje požara”, napominje Vidović

U slučaju da izbije požar na šporetu, odnosno da se zapali hrana, Vidović ističe da je najbitnije za početak nikako ne koristiti vodu, naročito ne u slučaju ako gore ulje ili mast, jer može da dođe do širenja požara.

Samo stavimo poklopac na šerpu, to je najjednostavnije, na taj način smo prekinuli dotok svežeg vazduha koji potpomaže gorenje. Ako nemamo poklopac, možemo koristiti mokru krpu sa kojom prekrijemo šerpu. Nikako ne treba udarati mokrom krpom po šerpi, ili je ubaciti unutra”, upozorava Vidović.

So ili soda mogu poslužiti za gašenje

Vidović objašnjava i kako so ili soda bikarbona mogu poslužiti za početno gašenje požara.

Lepo bi bilo imati aparate za početno gašenje požara, to su ‘es’ aparati, s prahom, ali ako ga i nemamo, možemo koristiti priručna sredstva, možda čak i kuhinjsku ili sodu bikarbonu, čime su i inače ti aparati s prahom praktično napunjeni. Sodu bikarbonu jednostavno ćemo raspršiti kao da sejemo, bacićemo po tome, nikako direktno da sipamo, već kako razbacujemo ona će već postići taj efekat, prekriti gorivu površinu i prekinuti proces gorenja”, objašnjava Vidović.

Kaže da veoma često prolaznici pomažu i da je to veoma hrabro, ali da je potrebno prvo hladne glave pristupiti svemu tome, razmisliti dobro o ličnoj bezbednosti.

Često dovodimo sebe u veliki rizik, a i vatrogasce kada stignu na lice mesta, zato što moraju da rade evakuaciju više lica ako nešto krene po zlu. Velika je pomoć vatrogascima kada ih neko dočeka i pokaže pravac kretanja”, ističe Vidović.Ukazuje i na neplanska naselja, gde vatrogasci imaju problem stizanja na lice mesta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading