KAKO DOBITI OGROMAN POPUST Ako se pridržavate ovih 9 jednostavnih pravila garantovano trošite manje struje, nego lane
Foto: Alo/ilustracija

Građani koji uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiće drastičan popust na cenu električne energije, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre neki dan. Zamisao je da oni koji ove godine uštede struju u odnosu na isti mesec prethodne godine, dobiju "drastične popuste" na cenu električne energije.

Prema njegovim rečima, nova Vlada će napraviti plan i kroz mesec dana obavestiti građane o svim detaljima.

Pred građane se sada stavlja novi izazov i pitanje - na koje načine uštedeti struju u domaćinstvu?

Dobra izolacija

Zahvaljujući dobroj izolaciji, racionalnom korišćenju kućnih aparata, ali i mnogim drugim trikovima, ušteda struje u domaćinstvu, uz malo truda, ipak je moguća.

Najpre, dobra izolacija kuće ili stanova u kojima živimo, jeste jedan od najboljih načina za uštedu. Budući da su struju najviše "gutaju" aparati za grejanje i hlađenje prostorija, poput klime, raznih električnih peći i grejalica. Ipak, u izolaciju treba uložiti i više hiljada ili čak desetina hiljada evra, pa je reč o investiciji koja se obično isplati nakod više godina.

Ovim se može uštedeti čak od 30 do 50 odsto energije.

Gasite sijalice i uređaje koje ne koristite

Najprovereniji način za uštedu struje jeste svakako gašenje svetla svaki put kada izađete iz prostorije. Isto važi i sa uređajima koje ne koristite. Dakle, neka ostavljanje upaljenog televizora, "čisto da bi se nešto čulo", postane prošlost.

Neka gašenje nepotrebnih aparata postane vaša navika. Izvucite televizore iz utičnice kada su ugašeni, a WIFI gasite noću ili kada niste kod kuće.

Takođe, kada nastupe nešto hladniji dani, grejalice palite onda kada su vam zaista neophodne. Ukoliko je prohladno, uvek možete obući topao džemper, više slojeva odeće ili se jednostavno zavući pod omiljeno ćebe.

Ukoliko se grejete pomoću TA peći, trudite se da je punite tokom perioda jeftinije struje i uvek konsultujte stručnu pomoć prilikom njenog održavanja, jer će vam tako grejati bolje i trajati duže.

Led svetla i efikasni uređaji

U vezi sa pređašnjim, ne bi bilo loše, u skladu sa mogućnostima, promeniti bar neke aprate u svom domaćinstvu. Tako, umesto običnih, ne bi bilo loše uvesti u upotrebu LED svetla.

Pored toga, zamena uređaja, poput frižidera, koji su veliki potrošači, bilo bi dobro zameniti onim efikasnijim modelima koji, po pravilu, troše upola manje električne energije. Održavanje i zamena uređaja na svakih nekoliko godina učiniće da imaju manje opterećenja za upotrebu električne energije.

Frižider pomerite od grejnih tela, proverite da li njegova vrata pravilno funkcionišu i potrudite se da uklanjate naslage leda iz frižidera i zamrzivača. Tako ćete, ne samo uštedeti na energiji, nego i produžiti vek trajanja svojim uređajima. Frižideri, inače, najmanje troše kada su dupke puni.

Kuvajte pametno

Jedna analiza pokazuje da tročlano domaćinstvo godišnje troši oko 11 odsto energije na kuvanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu u kuhinji. Ovaj način uštede energije veoma je jednostavan. Kada kuvate hranu, prekrijte posudu poklopcem, jer tako smanjujete vreme potrebno za pripremu obroka kao i upotrebu vode.

Takođe, veoma efikasan trik je i da, kada jednom uključite rernu ili ringlu, skuvate više stvari. Na primer, kada imate vremena, skuvate nekoliko oboroka koje ćete jesti narednih dana.

Vrata šporeta nemojte otvarati bespotrebno, trudite se da posude pomoću kojih pripremate hranu budu sličnih dimenzija obliku ringle. Takođe, ringlu možete gasiti nešto pre kraja samog procesa spremanja hrane zbog toga što je ona do tada sačuvala dovoljno energije da uspešno završite posao.

Bojler palite u periodu jeftine tarife

Kada se voda u bojleru zagreva samo noću mesečni račun koji će domaćinstvo za to platiti biće oko 400 dinara.

Ako se voda zagreva tokom dana, taj iznos će biti oko tri puta veći nego što je to ako se bojler pali samo noću. Takođe, i sve druge uređaje koji su veliki potrošači struje, poput mašine za veš ili mašine za pranje posuđa, poželjno je koristiti noću jer će se tako postići značajna ušteda.

Ono o čemu posebno treba voditi računa je to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače.

Pri tome vodite računa da bojler ne zagrevate na maksimum već malo ispod granične vrednosti. Pregrevanje pri visokom pritisku vode u mreži može drastično smanjiti radni vek bojlera.

Trik sa zavesama

Ne zaboravite da svoje zavese namaknete onog trenutka kada počne da zalazi sunce. To će pomoći da se dnevna topolota zadrži u prostoriji, čak i ako su zavese tanke.

I naravno, prva stvar ujutru, kada se probudite, jeste sklanjanje zavesa sa prozora.

Perite veš u hladnoj vodi

Perite odeću na hladnijoj temperaturi i sa punim opterećenjem, na taj način uštedećete dosta vode ali i električne energije. Odeća je će i dalje biti čista, a i pomoći će da sačuvate boje od ispiranja.

Kada govorimo o odeći, poželjno je i smanjiti upotrebu mašina za sušenje veša, jer su veliki potrošači. Bolje sačekati neki sunčan dan i tada prati odeću.

Peglanje

Savet je da stvari peglate dok su još vlažne, ali ne i mokre. Ili, ako to nisu, navlažite rublje pumpicom sa čistom vodom. Peglajte stvari prema preporučenoj temperaturi za peglanje kako bi imali što manje praznih hodova.

Pametno brojilo

Pametno brojilo će vam pomoći da pratite svoju potrošnju u realnom vremenu i gde je možete smanjiti.

Reč je o brojilu kojim je omogućena daljinska komunikacija, a izgleda veoma slično kao i postojeće brojilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading