PAŽLJIVO S BUDŽETOM Smanjite septembarske troškove pažljivim planom
Foto: Shutterstock

Nove knjige za školarca, sveske, pribor za pisanje, ranac, plus jesenja odeća i obuća, predstavljaju ogroman izdatak za roditelje početkom školske godine.

Ovaj vodič za kupovinu će vam pomoći da potrošite što manje novca.

Pametna kupovina

Napravite spisak školskog pribora koji možete da kupite ranije i nemojte bez njega da idete u radnju. Držite se spiska kao pijan plota jer u opštem šarenilu pribora, sveski i opreme, velika je verovatnoća da ćete izgubiti osećaj za neophodno i eto vama rupe u novčaniku.

Razmenite odeću

Značajno ćete uštedeti ako kupujete odeću i obuću isključivo na sniženjima, u autletima ili putem interneta, gde prodavnice daju veće popuste za onlajn kupovinu. Ako imate školsku decu u familiji, komšiluku i među prijateljima, razmenite sa njima odeću ili obuću koju vaše dete ne može više da nosi. Dajte njegovu kome treba, a vi uzmite od nekog većeg deteta. Možete čak u parku da organizujete menjažu gde će svi doneti ono šta im više nije potrebno i razmeniti se međusobno za ono što im nedostaje.

Školski pribor sa sniženja

Na pernicu, olovke, lenjire i ranac potroši se mnogo novca. Pregledajte pribor od prošle godine i odvojte ono što dete može da koristi, pa dopunite.Ali sačekajte početak septembra, kada će sve za školu biti na velikom sniženju i uštedećete dosta novca. Kupite samo ono što znate da će dete sigurno koristiti, a za ostalo sačekajte da pođe u školu, kada ćete čuti od učiteljice šta je neophodno. Naročito prvacima nekupujte ništa unapred jer nije isključeno da će nastavnik imati posebne zahteve u vezi sa školskim priborom.

Polovna elektronika

Ako želite da detetu kupite mobilni telefon ili kompjuter, a to predstavlja veliki izdatak za vaš kućni budžet, pogledajte oglase koji nude polovne modele. Oni su znatno jeftiniji. Ukoliko hoćete nove uređaje, birajte one koji su na akciji ili se mogu kupiti na više rata. Obavezno uporedite cene iz nekoliko najvećih prodavnica, jer razlika može da bude i do 3.000-4.000 dinara.

Nameštaj za dečju sobu

Ukoliko imate dete koje polazi u prvi razred, pored školskog pribora, svezaka i knjiga, treba da kupite i radni sto, udobnu stolicu, komodu sa fiokama. Kada opremate celu sobu, najviše ćete uštedeti izborom multifunkcionalnog nameštaja. Recimo, kupite krevet koji ispod dušeka ima fioku u kojoj dete može da drži knjige i sveske. Ili radni sto koji ima fioke, odnosno police.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading