OVO NISTE ZNALI O AVALI Mnogo više od izletišta nadomak belog grada
Balkan Trip

Ovu planinu nekada su zvali Zlatni breg i Kula stražara, ovde se nalazio misteriozni Žrnov, a danas je zbog Meštrovićevog spomenika Neznanom junaku i svog tornja zaštitni znak Beograda.

Naravno, reč je o Avali koja je mnogo više od planine za brzinski beg od gradske gužve i to je Vanja Nikolić, autorka Balkan Tripove emisije “S Vanjom u planine”, želela da prikaže gledaocima, pa se uputila ka ovom beogradskom blagu gde ju je dočekao Milan Gočmanac iz planinarskog društva Avala, veliki poznavalac ovog terena.

Njih dvoje našli su se kod izvora Sakinac s kog je nekad Vajfert nabavljao vodu za svoju pivaru.

“Dobio je naziv po sakama”, započeo je Milan priču o ovom izvoru, “koje su bile prikolice i bačve kojima je Vajfert konjima terao vodu do pivare. I dan danas ljudi ovde uzimaju vodu.”

Nakon toga, Milan je poveo Vanju do spomenika ruskim vojnicima koji su 1964. poginuli na ovoj planini.

“Tog dana je bila velika magla i navigacija nije radila svoj posao. Nažalost, to su bili sve veterani iz II svetskog rata, a jedan od njih je bio i čuveni Maršal Birjuzov”, pojasnio je Milan Gočmanac.

Sledeća destinacija koju su Vanja i Milan posetili je posebno interesantna – rimski rudnici nastali još za vreme vinčanske kulture i mesto koje je nepravedno zapostavljeno, a veoma značajno kako za našu, tako i za svetsku istoriju.

“Ovde je nekad išla reka Bolečica, važna za same Vinčance, koji su već tada poznavali metalurgiju. Iz žive su vadili cinobarit kako bi dobili crvenu boju. U to vreme je crvena boja bila kao dijamant danas ili neka strateška sirovina”, ispričao je Milan dodajući da su od Avale do Vinče nađene mediteranske školjke po raznim arheološkim nalazištima što dokazuje da su Vinčanci trgovali njima. Kasnije su Rimljani nasledili ovaj rudnik odakle su sirovine slali za Italiju. Među tim sirovinama bilo je čak I srebro.

OVO NISTE ZNALI O AVALI Mnogo više od izletišta nadomak belog grada

Balkan Trip

 

Sama Avala ima predivnu prirodu, a Vanja je to savršeno opisala: “Petnaestak kilometara od dvomilionskog grada – pravo iznenađenje! Mir i čujete samo cvrkut ptica. Fantazija!” Šta je još Vanja gledaocima otkrila o ovom mestu pogledajte OVDE.

Mi vam preporučujemo da svoj beg od gradske vreve potražite u lepotama Avale jer vas čeka savršen spoj istorije i prirode, a usput posetite i Balkan Trip za još uzbudljivih destinacija, kao i Telekomovu mrežu kablovskih kanala. Lepe stvari si mnogo bliže nego što mislite!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading