SRPSKA DOVITLJIVOST NA UKRAJINSKOJ GRANICI Nestalo struje dok su nastupali, a mladi igrači su uradili nešto nesvakidašnje i pobedili
Foto: Printscreen

Predstavnici Srbije i naših krajeva u kojima žive Srbi osvajaju različita priznanja na međunarodnom planu, neka slavimo, a za neke mnogi i ne saznaju.

Ovog puta pažnju javnosti su zaslužili mladići i devojke iz Crkvine kod Šamca, Republika Srpska, su krajem juna osvojili jednu od tri glavne nagrade na Festivalu foklora u rumunskom gradu Dorohoi, zbog izvanrednog nastupa, ali i izvanredne koncentracije i dosetljivosti, kojom su oduševili publiku i kolege iz Rumunije i 19 zemalja.

Takmičenje nekoliko desetina ansambala  trajalo je više od 12 sati 26. juna ( od jutra do kasne večeri ) delom i zato što je baš na taj dan električna struja nestajala nekoliko puta, pa su igrači bili primorani da prekidaju igre, čekaju struju i onda tek nastave.

SRPSKA DOVITLJIVOST NA UKRAJINSKOJ GRANICI Nestalo struje dok su nastupali, a mladi igrači su uradili nešto nesvakidašnje i pobedili

Foto: Printscreen

 

Kada su došli na red igrači KUD "Posavina" iz Crkvine zaigrali su „Igre iz Ponišavlja“ koreografiju koja traje oko 6 minuta, ali je i njima, struja nestala negde u sredini, pa je muzika iz razglasa prestala.

Kolovođa Stefan Marinković nije oklevao – odmah je počeo da naglas broji i tako daje takt igračima u kolu, a devojke i mladići nastavili su da igraju kao da se muzika čuje. Struja je došla pred kraj koreografije, igrači su dovršili dinamičnu igru i bili ispraćeni ovacijama.

 

 
services.brid.tv

 

Festival u gradu Dorohoi ima dugu tradiciju, pa je članovima KUD Posavina bilo veoma stalo da na njemu učestvuju, iako je to iziskivalo dosta iskušenja. Put od Šamca do Dorohoja dug je skoro 1000 kilometara ( grad se nalazi blizu tromeđe Rumunije, Moldavije i Ukrajine ), a autobus sa članovima KUD-a putovao je do njega čitava 24 časa.

Internet signal je povremeno nestajao, pa su tokom noći rođaci u Beogradu bili jedini koji su prenosili uputstva organizatora putnicima. Vođe puta: koreograf Petar Milinković, Dragica Marinković i Nada Blagojević brinuli su se o svemu, o hrani, o tome da se nošnje ne izgužvaju, a mladići i devojke održavali su raspoloženjepevanjem i svirkom, pa je autobus izgledao kao pokretna pozornica koja plovi kroz noć, pričaju svedoci.

KUD Posavina iz Crkvine počeo je kao folklorna sekcija Osnovne škole, onda je registrovan 2014. i otada učestvuje na mnogim smotrama i takmičenjima. Ova nagrada, kako kažu, im je najdraža.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading