Da li znate? Evo ko ima najveći IQ na svetu ikada zabeležen
Foto: Shutterstock

Zanima koja osoba ima (službeno) najveću inteligenciju (IQ) na svetu ikada zabeleženu? Pročitajte ovaj tekst koji smo pripremili za vas. Ako vaš koeficijent inteligencije između 85 i 115 IQ poena, vi ste prosečna osoba što se tiče inteligencije….

Ocena iznad 130 bodova ukazuje na izuzetnu inteligenciju, a sve više od 160 čini vas genijem jel.. barem kada je u pitanju polaganje službenih testova inteligencije.

Merilin vos Savant prema ginisovoj knjizi rekorda, ima najveći ikada službeno zabeleženi IQ  na svetu! Njen zapanjujući IQ  iznosi  neverovatnih i nenadmašnih 228  IQ poena – bodova!

Ćerka italijanskog i nemačkog imigranta, vos Savant, rođena je u Sent Luisu, u državi Misuri, davne 1946. Njene napredne kognitivne sposobnosti bile su očigledne od malih nogu, a prema jednom testu inteligencije, ona je već u  tim godinama pokazivala nivo inteligencije odraslog 10-godišnjalka!

Odlučila je da pokaže svoju impresivnu pamet Komitetu Ginisove knjige rekorda 1980-ih. Koristeći dva testa — Stanford-Binet test i Mega test — pokazala je IQ rezultat koji ju je postavio iznad Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga.

Tako je od 1986. do 1989.godine Ginis ju je navodio kao osobu sa najvišim IQ to jest najvećom (najvišom) inteligencijom na na svetu

Teško je dokazati da li vos Savant još uvek drži tu titulu. Ginis je ukinuo ovu kategoriju 1990. godine, navodeći da su IQ testovi previše nepouzdani da bi garantovali samo jednog rekordera, prema mišljenju Ginisove knjige rekorda.

To znači da su neki ispitanici na Iq testu možda postigli više od Vos Savant u protekle 32 godine, ali bez zvaničnog priznanja treće strane, malo je verovatno da će je zbaciti s te titule

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading