DRAMA LOTO MILIONERA U početku je bilo kao u bajci, a onda je stiglo strašno otrežnjenje
Foto: Shutterstock

Prethodna studija trojice švedskih ekonomista – Erika Lindqvista, Roberta Östlinga i Davida Cesarinija – bavila se dugoročnim psihološkim efektima velikih dobitaka na lutriji, a njihova otkrića očekivano pokazala su da je ukupno zadovoljstvo onih koji su osvojili veće iznose bilo veće od dobitnika manjih iznosa.

Ipak, istraživanje je naglasilo i da osvajanje velike količine novca na lutriji nema značajan uticaj na sreću dobitnika i da uopšte ne poboljšava njegovo mentalno zdravlje, a to dokazuju priče mnogih bivših dobitnika, među njima i Britanca Bena koji je za Metro podelio kako je nakon dobitka više miliona funti preko noći ostao bez ičega…

Mislite da znate što biste napravili s novcem da ga dobijete na lutriji – kaže bivši milijunaš Ben i dodaje: – Ali zapravo ne znate.

Pre dobitka, Ben je bio porodični čovek s uspešnom karijerom, a život mu se potpuno promenio kad je iz zgrade National Lotterija otišao s kovertom punom gotovine i bankovnim računom s količinom novca koju verovatno nikad životu ne bi uspeo da zaradi.

Bili su to trenuci puni adrenalina i uzbuđenja, ali ubrzo sam odjednom osetio strašan umor. Ipak, mozak mi je radio sto na sat i nisam mogao da prestanem da mislim o tome šta ću sa svim tim novcem – ispričao je za Metro.

Ali, premda je osvojio nekoliko miliona funti, život mu nije bio bolji. Prvo je, nažalost, uradio ono što bi i mnogi drugi na njegovom mestu; otišao je na odmor i počeo da troši. Kupovao je automobile, lepu odeću i skupe stvari, išao na putovanja, decu upisao u privatne škole i napustio posao.

Problem je što nisam bio zadovoljan svojim životom pre dobitka, a umesto da stvari poboljša, novac je samo uvećao probleme koje sam već imao – priznaje i kaže da je kad ne radiš i nemaš obaveza lako protraćiti dane, a ostati trezan teže je nego kad si bez novca.

Po ceo dan sam sedeo, čitao novine i gledao TV – priseća se. – Imao sam sve slobodno vreme sveta i nisam ga iskoristio. Potpuno sam se zapustio – rekao je, a premda je svoj novac planirao da umnoži ulažući u deonice, izgubio je motivaciju.

Mislio sam da ne treba više da zarađujem jer već imam dosta u banci, ali odjednom je bilo prekasno i novac je nestao – rekao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Hmmm...

29.06.2022 07:52

Prvo: nekoliko miliona funti i jest i nije neki velik novac. Ko ga nema misli da je to ogromna cifra, ali to je ustvari neka malo bolja nekretnina i par boljih automobila i da ostane nesto za trosenje, ali ne mnogo... Pogotovo u Britaniji. Drugo: Osoba koja prvi novac pocne trositi na putovanja i skupu odecu, napusti posao i misli da ce na berzi tim novcem nesto da ucini je glupa osoba. Dzaba vam novci, moji sinovci...

Joj

29.06.2022 08:30

Normalna stvar jer obican covek koji nije imao novca nikad dovoljno kad dobije veliku sumu trenuzno je ispunjen ushicen ali to traje dok se ne sazna da je do io onda nastupaju lesinari sa svih strana a on ne ume da se bori orotiv njih jer nine pokvaren da je ookvaren verovatno bi imao pare i pre dobitka i tako zapliva u jednon za njega nepoznatoj sredini gde se bori sam protiv sebe i zato nije srecan. I vecina loto milionera procatda svoj dobitak bas iz razloga DA JE UMEO I RANIJE BI IMAO