RADNICI OČAJNIČKI TRAŽE POMOĆ Jezive poruke na kutijama i etiketama poznatog modnog brenda
Foto: Screenshot

Postoje radna mesta u zemljama trećeg sveta na kojima se zaposleni svakodnevno suočavaju sa užasnim uslovima rada, sve do tačke radne eksploatacije, ali radnici su prinuđeni to da trpe zbog potrebe za poslom.

Jedno od mesta gde je dobro poznato da se ovakve stvari dešavaju je u modnim kompanijama, jer su navodno uslovi njihovih zaposlenih veoma loši, posebno u zemljama poput Kine, Bangladeša, Indije, Kambodže, Šri Lanke i Malezije.

Jedna od takvih kompanija za koju se tvrdi da se pridružuje užasnom tretmanu svojih zaposlenih je onlajn prodavnica odeće Shein (Šein), s obzirom na to da je nedavno na TikTok-u postao viralan snimak korisnice ove mreže na kojem je pokazala poruke pomoći koje se nalaze na etiketama odeće, a za koje se čini da su od radnika modne kompanije.

Fotografije sa ovim porukama stigle su od različitih ljudi, iz različitih mesta, što znači da je ovaj vapaj uzeo maha.

Ali Šein nije samo još jedan brend brze mode. Šein je jako brzo porastao poslednjih godina, zahvaljujući rastućoj popularnosti onlajn kupovine.

U 2020. Šein je samo zaradio skoro 10 milijardi dolara. A sada, prema nedavnom izveštaju Blumberga, Šeinova procena je približno 100 milijardi dolara. Međutim, Šein ne planira da svoju vrednost učini dostupnom javnosti.

Osim navoda o užasnim uslovima rada i mizerno niskim platama, koji predstavljaju jasan primer eksploatacije i napada na ljudska prava još gori su navodi da se dešava i eksploatacija dečjeg rada i prinudni rad.

Osoba zadužena za razotkrivanje slučaja bila je Larica Arkos, koja je preko svog TikTok naloga @mattessss podelila da je kada je otvorila kese svoje porudžbine renomiranog brenda pronašla poruke od nekoga ko traži pomoć.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading