7 trendova u baštenskom nameštaju koje ne smete propustiti u 2022!
Pexels

Ukoliko još uvek tragate za onim savršenim komadima koji će vašu malu oazu na otvorenom učiniti lepšom i funkcionalnijom, predstavljamo vam neke od najnovijih trendova za izbor baštenskog nameštaja i uređenje prostora na otvorenom.

1. Komfor i udobnost kao da ste u dnevnoj sobi

Verovatno ste primetili da su se tokom prethodnih nekoliko godina terase transformisale i postale produžetak naših dnevnih boravaka i unutrašnjih životnih prostora – u skladu sa tim se i sam baštenski nameštaj menjao sledeći taj primer.

Poslednjih sezona mnogi proizvođači su u okviru svoje ponude predstavili kolekcije nameštaja za terase i bašte koje na neki način oponašaju vrhunski nameštaj za dnevne sobe i trpezarije, čineći ih podjednako udobnim, funkcionalnim, ali i estetski lepim – tako uz ove komade vaš prostor na otvorenom, bilo to terasa ili dvorište, mogu izgledati jednako uređeno, otmeno i što je najvažnije udobno, kao da ste na svojoj omiljenoj ugaonoj garnituri u dnevnoj sobi.

2. Tropski detalji i živahne boje

Zemljani tonovi će uvek imati mesto kada je u pitanju baštenski nameštaj, ali stručnjaci za dizajn ove sezone posebno ističu ponovnu pojavu boja, posebno različitih tropskih nijansi, plave i narandžaste. Iako se one lako uklapaju u akcentne delove i sitnije dekorativne elemente, kao što su jastučići i drugi tekstilni delovi baštenskog nameštaja, ove vesele boje su, takođe, našle mesto i na okvirima nameštaja i presvlakama gde se posebno ističu.

Tako danas, bilo da tražite klasične baštenske stolice, fotelje ili čitave baštenske garniture, u ponudi vas čeka više desetina boja, od neutralnih kao što su bež, braon, bela, do onih smelih i upečatljivih.

Ako ste među onima koji će se ipak odlučiti za neke svedenije tonove baštenskog nameštaja, uvek možete dodati jastučiće, presvlake, stolnjake i slične detalje u zanimljivim bojama i začas ćete imati nameštaj za baštu i terasu u skladu sa poslednjim trendovima.

3. Mešoviti materijali za vaš omiljeni stil

Mnogi brendovi na tržištu prihvatili su pristup „više je više“ za mešanje materijala i tekstura kod različitih komada baštenskog nameštaja. Bez obzira na to da li su kontrasti suptilniji ili smeli, raznolikost je definitivno doprinela većem interesovanju, ali i dodala malo topline i originalnosti dizajnu ovakvih komada.

Kolekcije koje sadrže mešavinu nekad čak i nespojivih materijala i tekstura, odaju utisak punoće, stila i predstavljaju zanimljive i zapažene komade koji će na pravi način upotpuniti terasu ili dvorište čak i onih sa istančanim ukusom.

Takvi komadi najčešće imaju okvire od specifičnih vrsta drveta, kao što je tikovina ili nešto slično, tapacirane jastuke u trendi bojama, naslone od isprepletanih pamučnih traka, ali i broje slične kombinacije.

4. Ekološki elementi i materijali

Mnogi trajni materijali koji se tradicionalno koriste za izradu baštenskog nameštaja povezani su sa negativnim uticajem po životnu sredinu – to se ogleda u posledicama kao što su neplanska seča šuma, rušenje staništa životinja, kao i zagađenje od proizvodnje i odlaganja plastike.

Ipak srećom, sa povećanom svešću o značaju očuvanja životne sredine dolazi i do veće potražnje za održivim proizvodima, a na tržištu su neki od proizvođača sa ponosom podelili gde su postigli napredak – neki od njih koriste reciklabilne ili reciklirane materijale, a kada je u pitanju drvo, za proizvode od ovog materijala se upotrebljava drvo sa FSC sertifikatom, koje potiče iz šuma kojima se odgovorno upravlja.

5. Zaobljeni uglovi i oble ivice

Ove sezone, u trendu je baštenski nameštaj koji ima različita zaobljenja, krive i oble linije – baš takav stil je aktuelan i kod nameštaja namenjenog za unutrašnje prostorije i enterijere. Za određene komade je karakteristično blago zaobljenje uglova, dok drugi imaju izuzetno izražene skulpturalne forme, ali sve to je apsolutni hit ove sezone i predstavlja savršeni spoj modernog i udobnog.

Obline, ovalne linije i izbegavanje oštrih i naglašenih ivica su dobitna kombinacija u odabiru nameštaja za vaše bašte i terase ovog leta jer odražavaju smirenost, komfor i moderan stil.

6. Prirodna vlakna za prirodniji izgled i veću udobnost

Bilo da su tkana, umotana ili isprepletana, prirodna vlakna idu ruku pod ruku sa prethodno spomenutim zaobljenim dizajnom. Ratan, pamuk, juta i drugi srodni materijali su izuzetno zastupljeni na baštenskom nameštaju i dekoru poslednjih sezona, kako u zatvorenom tako i napolju, iako proizvođači nameštaja za spoljašnju upotrebu često koriste i sintetičke varijante da bi dobili isti izgled sa većom izdržljivošću.

Mnogi proizvođači baštenskog nameštaja su za ovo leto pokazali nove varijacije aktuelnog trenda upotpunjujući ih sa prirodnim teksturama, igrajući se sa veličinom i vrstom vlakana, bojom i siluetom, doprinoseći modernom i trendi izgledu, ali pre svega udobnosti.

Sigurni smo da ste viđali baštenske stolice čija je osnova i konstrukcija od metala isprepletana vlaknima koja doprinose udobnosti i prirodnijem izgledu, a tu su i različite varijante ljuljaški,

takozvanih visećih stolica od vlakana i pamučnih traka, koje vam omogućavaju da se smestite i zavalite onako kako vama odgovara.

7. Fleksibilnost i modularnost za maksimalni komfor

Još jedan trend na tržištu koji je ove sezone prevazišao podelu primene kod nameštaja namenjenog za unutrašnje i spoljašnje prostorije jeste modularnost. Iako jeste najpre bio zastupljen kod nameštaja u dnevnim boravcima, dečijim sobama, sada je aktuelan i kod baštenskog nameštaja. Možda jedna baštenska stolica ima svoju jedinstvenu funkciju, ali ukoliko se odlučite za praktične elemente koji mogu biti fleksibilni i višefunkcionalni, možete dobiti više.

Mogućnost za lakom rekonfiguracijom sofe i promene modela koji ima levi na onaj sa desnim uglom, bočni stranice nalik na stočiće pogodne da se udobno zavalite ili da postavite laptop, i otomani koji mogu poslužiti ili kao stočići ili kao delovi koji će doprineti proširenju sofe - svi ovi elementi imaju svrhu da povećaju funkcionalnost vašeg prostora za uživanje na otvorenom, na koje se sada oslanjamo možda više nego ikada.

Pronađite baštenski nameštaj koji će savršeno upotpuniti vašu terasu i dvorište

Bilo da je vaš prostor na otvorenom manji ili veći i bilo da tražite jednostavnije ili masivnije komade baštenskog nameštaja, možda je baš sada prava prilika da nabavite sve ono što će vaše oaze za opuštanje od napornih obaveza učiniti vašim omiljenim mestom na otvorenom. ePonuda vam nudi sjajan izbor baštenskih garnitura, ležaljki, ljuljaški, stolica i mnogo toga još.

Ukoliko vam je to važno, uzmite u obzir i neke od najnovijih trendova za opremanje dvorišta, bašte ili terase, ali ne zaboravite da trend ne mora da bude nešto što treba da diktira vaš izbor – ponekad se najbolji odabir krije u dobrom uklapanju najjednostavnijih komada.

Za maksimalnu udobnost u kojoj ćete uživati istražite sve mogućnosti i izaberite baštenski nameštaj koji će vam obezbediti komfor kakav želite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading