SUTRA JE VERSKI I DRŽAVNI PRAZNIK Da li znate koji i zašto ga slavimo
Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Sutra je i državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture.

Od 2019. godine 24. maj se obeležava kao državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku. Dan slovenske pismenosti predstavlja veliki, simbolički značajan datum u istoriji slovenskih naroda, pa i srpskog naroda.

Ćirilo i Metodije bili su dva brata, rođena u Solunu, u kući znamenitih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao oficir deset godina među Slovenima i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Kirilo. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnoćene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

SUTRA JE VERSKI I DRŽAVNI PRAZNIK Da li znate koji i zašto ga slavimo

Foto: Wikipedia

 

Na Papin poziv stigli su u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilica.

Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.

Običaji

Pored toga što su ustanovili pismenost među slovenskim narodima, Ćirilo i Metodije imaju vrlo važnu ulogu u pravoslavnom hrišćanstvu. I pored mnogobrojnih teškoća, mučenja i nevolja, ova braća iz Soluna nisu odustala od svog cilja upoznavanja ljudi sa verom i širenjem pismenosti.

Običaji nalažu da sve poslove po kući treba da ostavite za drugi dan, jer se na ovaj praznik ne pere, ne šije, niti se rade bilo kakvi teži poslovi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading