DANAS SE NA GROBLJE NOSI ČISTO CRVENO JAJE Evo zašto na Pobusani ponedeljak ne valja plakati
foto: bgportal

Prvi dan posle Tomine nedelje je Pobusani ponedeljak. Običaj je na današnji dan pobusati, odnosno urediti i od korova očistiti busenje na grobovima, po čemu je ovaj ponedeljak i dobio ime.

Oni koji danas izlaze na grobove stavljaju obojena jaja, uz pozdrav: "Hristos vaskrse", čime se radost najvećeg hrišćanskog praznika prenosi i na one koji više nisu sa nama. Zato se ovaj dan zove i "Vaskrs za mrtve".

U većini mesta jaja se boje posebno ovoga jutra, obavezno u crvenu boju i bez šara.

Ponegde se iznose jaja od Vaskrsa, ponegde obojena na Svetli petak.

U nekim krajevima jaja se i tucaju o spomenik. Pretpostavlja se da je obeležavanje Pobusanog ponedeljka preuzeto od Rusa, kod kojih se zove Radonjica. Kod nas nosi još i naziv "Ružičalo", po običaju bratimljenja mladih.

Po čemu se Pobusani ponedeljak razlikuje od bilo kojeg drugog izlaska na groblje?

Pobusani ponedeljak je dan komemoracije pokojnika, koji pada 9 dana po Vaskrsu, u zato je ovaj dan ispunjen ne samo žalošću, već i nadom za budućim susretom sa pokojnikom ili sa živom dušom.

Da li može da se venčava za vreme Pobusanog ponedeljka?

Što se tiče venčavanja u opštini ono je dozvoljeno, ali kada je reč o crkvenom venčanju, na ovaj dan se ne praktikuje. Ovo je dan posvećen mrtvima i oni bi trebalo da budu u centru pažnje.

Da li može da se slavi rođendan na Pobusani ponedeljak?

Rođendan može da se slavi na ovaj dan, ali u jednom momentu se ipak moramo setiti naših mrtvih i očitati molitvu za njihovu dušu i smirenje.

Da li može da se obavi krštenje na Pobusani ponedeljak?

Moguće je održati krštenje na ovaj dan, ali pošto su sveštenici opterećeni molitvom za mrtve, kao i odlaskom na groblja, verovatno će vam ponuditi neki drugi dan za krštenje.

Ostavljanje hrane na groblju?

Vernici imaju običaj da na ovaj dan ostavljaju jaja i hranu na grobovima svojih voljenih. Međutim, savetuje se da se hrana daruje siromašnima a da se na groblje donosi simbolično jedno jaje ili nešto što je pokojnik voleo da jede, ali da se obavezno pali sveća, očisti grob, posadi cveće i očita molitva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading