ŠOKANTNO! ZAŠTO SMO OVO DOPUSTILI? Žena radi na kasi s tek rođenom bebom u ruci
Foto: Printscreen

Fotografija prodavačice koja jednom rukom radi na kasi dok u drugoj drži tek rođenu bebu šokirala je ljude na internetu. Ova scena, zabeležena u SAD-u, najpre se pojavila na Fejsbuku, a potom i na Reditu.

„Pre nekoliko dana sam u prodavnici video ovu ženu. Ona je kasirka. I brinula je o svojoj bebi toliko strpljivo, toliko dobro i s puno ljubavi. Dok je radila“, piše u opisu osobe koja je zatekla ovaj prizor, fotografisala ga i podelila ga s drugima.

Dodala je i da je žena savesno i brzo obavljala svoj posao, uprkos tome što je u naručju držala dete i hranila ga flašicom mleka.

ŠOKANTNO! ZAŠTO SMO OVO DOPUSTILI? Žena radi na kasi s tek rođenom bebom u ruci

Foto: Printscreen

 

„Tražili smo dopuštenje za snimanje fotografije jer smo želeli da drugim mamama pružimo motivaciju, a ovoj ženi priznanje“, zaključak je objave koja je drugima bila sve samo ne motivišuća. Mnogi smatraju da je tužno da su neke majke prisiljene da rade čak i kad okolnosti nisu idealne.

„Osećam se baš loše zbog te žene. Ne mogu ni da zamislim koliko je težak njen život“, „Nadam se da neće imati problema jer je ova fotografija postala viralna“, „Ovo nije motivacija. Ovo dokazuje da neki nisu dovoljno plaćeni da bi priuštili čuvanje dece“, „Ovo nikako ne sme da bude norma, već upozorenje da takve stvari ne bi smeli da dopustimo“, pisali su.

Porodiljsko odsustvo u SAD-u je komplikovano. Za razliku od drugih zemalja, SAD svojim građanima ne daje plaćeno odsustvo, očinski ili porodični dopust. Šest nedelja koje neke majke dobijaju nakon porođaja deo su kratkoročnog osiguranja nekih kompanija koje nude zdravstveno osiguranje. Tih šest nedelja povećava se na osam u slučaju kad se žena porodi carskim rezom. Samo 42 posto radnika u privatnom sektoru u SAD-u imalo je pristup tom plaćenom porodiljskom odsustvo u 2020. Ono što se često događa jeste da roditelji kombinuju bolovanje, neiskorišćene dane godišnjeg odmora i slobodne dane.

Prema Zakonu o porodičnom i medicinskom odsustvu iz 1993., roditelji mogu uzeti do 12 nedelja neplaćenog porodičnog odsustva za rođenje, usvojenje ili udomljavanje deteta, ali samo ako rade u kompanijama s 50 i više zaposlenih.

U Srbiji porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta traje do isteka 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i svako naredno novorođeno dete, od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva za zaposlene kod pravnog lica.

U Mađarskoj je porodiljsko odsustvo moguće u trajanju do 72 nedelje, u Švedskoj 68 nedelje, na Islandu 52 nedelje, a u Norveškoj 49 nedelja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading