SUTRA JE BOGOJAVLJENJE Evo kako se pravilno pije osveštana vodica i čestita praznik
SPC

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a proslavlja se 19. januara i označava kraj takozvanih "nekrštenih" dana.

Ovo je dan kada se, po predanju, Bog javio tokom Hristovog krštenja. Isus je stigao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan, a on ga je dočekao rečima "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim". Mesija mu je odgovorio: "Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu".

Posle tih reči ušao je u reku, a nad njim se otvorilo nebo. Po verovanju, duh sveti je sišao na Isusa, u obliku goluba, a sa neba čuo glas Boga Oca koji je rekao: "Ovo je sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji".

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je, u vidu goluba, sišao sa neba nad Hristovu glavu.

U znak sećanja na ovaj trenutak slavi se, na Bogojavljenje, objavljivanje Bogočoveka. U pravoslavnim hramovima ili portama se na ovaj dan osveštava vodica.

Bogojavljenska vodica se uvek pije u tri gutljaja i pri tom se izgovaraju ove reči: U ime Oca (uz prvi gutljaj), i Sina (uz drugi gutljaj) i Svetoga Duha (uz treći gutljaj). Srbi posebno veruju u lekovitost bogojavljenske vodice koja se iz crkve nosi kući i čuva kao čudotvorna sveta tečnost. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

Običaji na Bogojavljenje spadaju u najlepše narodne običaje koji i danas žive. Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima "Hristos se javi" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

U ponoć, dakle, na taj dan, 19. januara, otvaraju se nebesa i pojavljuje se Bog i ispunjava želje onom ko, taj trenutak, sačeka budan...
Srbi tradicionalno obeležavaju ovaj veliki hrišćanski praznik... Svud, gde god se to može... Kao i mnogi drugi hrišćani...

Lepi, lepi običaji...

Pa plivanje za Časni krst, Bogojavljenski krst, često i od leda, a može i od drveta, šupljeg pleha ali da voda ne može da uđe i potopi ga nego da pluta, pliva kako bi ga takmičari-plivači na taj dan dohvatili na površini vode i izneli na obalu... tj., trka za krst (plivanje u ledenoj vodi).

Komentari (1)

Loading
Косанчић

19.01.2022 05:06

Христос се јави браћо и сестре