NASA PUŠTA U POGON MOĆNI TELESKOP: Naučnici se nadaju pronalasku života van zemlje
Foto: Shutterstock

Kašnjenje lansiranja od 24 sata u evropskoj svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani usledilo je nakon dvodnevnog odlaganja zbog poteškoća prouzrokovanim u električnoj komunikaciji između lansirnog vozila i njegovog tereta, navodi NASA.

Inkapsulacija snažnog infracrvenog teleskopa u teretni prostor rakete „Arijana 5“ završeno je 17. decembra i ona je sada spremna za lansiranje u subotu između 12.20 i 12.53 po GMT-u.

Ako sve prođe po planu, instrument vredan devet milijardi dolara biće pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Teleskopu „Veb“ će posle toga biti potrebno mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, udaljenoj otprilike milion milja (nešto više od 1,6 miliona kilometara) od Zemlje, što su otprilike četiri udaljenosti između Zemlje i Meseca.

Poređenja radi, „Vebov“ 30-godišnji prethodnik, svemirski teleskop „Habl“, kruži oko Zemlje na udaljenosti od 340.000 milja.

Teleskop „Veb“, koji nosi ime po NASA-inom čelniku iz 1960-ih, oko 100 puta je osetljiviji od „Habla“ i očekuje se da će napraviti revoluciju u astronomskom razumevanju svemira i našeg mesta u njemu.

„Veb“ će uglavnom posmatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da gleda kroz oblake gasova i prašine gde se rađaju zvezde.

Glavno ogledalo novog teleskopa sastoji se od 18 šestougaonih segmenata od pozlaćenog metala berilijuma, a ima i mnogo veće područje prikupljanja svetlosti, što mu omogućuje posmatranje objekata na većim udaljenostima. Astronomi kažu da će napredak doneti uvid u svemir koji nikada ranije nije viđen.

Instrumenti čine teleskop idealnim za traženje atmosfere koja bi mogla biti pogodna za život u mnoštvu novozabeleženih egzoplaneta, ali i za posmatranje planeta i nebeskih tela u Sunčevom sistemu, preneo je Indeks.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading