ŠTA KAD SE UKRSTE DVA MIG-A I TENK T-34? Ovo je najmoćniji vatrogasac na svetu (VIDEO)
Printscreen/ YouTube

Ukrštanjem dva lovačka aviona MiG-21, odnosno njihovih motora, sa šasijom najpoznatijeg tenka Drugog svetskog rata, čuvenog T-34, stvoren je - "Veliki vetar", najmoćnije vatrogasno vozilo ikada konstruisano na celom svetu.

Nastao je 1981. godine prošloga veka u Mađarskoj, kada su vojni inženjeri došli na ideju da na šasiju tenka montiraju dva mlazna motora koji će služiti za izbacivanje vode.

Osnovna namena mu je tada bila da služi za masnovnu dekontaminaciju tenkova, a onda se neko setio da bi mogao da ga upotrebi i za gašenje vatre.

Ipak, ovo nije vozilo koje bi moglo da gasi "običan" požar. Štaviše, veća je verovatnoća da bi mogao da ošteti građevinu nego da ugasi vatru. Ali je zato idealan za jednu vrstu požara koja se veoma teško može kontroliše - požare na naftnim bušotinama, što mu omogućava izuzetno velika sanga. Kada su oba mlazna motora u pogonu, "Veliki vetar" je u stanju da izbacujue 1.000 litara vode u sekundi, kroz svojih šest prskalica.

Korišćen je 1991. godine na kraju rata u Zalivu, kada su iračke snage u povlačenju zapalile oko 700 iračkih naftnih izvora, što je nedeljama celu jednu pustinju pretvorilo u ogromnu dimnu zavesu dugačku 1.200 kilometara.

Požar koga su timovi vatrogasaca pokušavali da ugase nekoliko meseci, "Veliki vetar" je ugasio za manje od mesec dana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading