MARINA (16) JE VERNI ČUVAR SRPSKE TRADICIJE  Svira frulu od svoje devete, njen talenat ostavlja bez teksta (VIDEO)
Rina

 

"Frulu sam zavolela u trećem razredu osnovne škole kada kada sam se upisala na folklor, ti opijajući zvuci ovog drvenog instrumenta na časovima dok smo igrali, nisu mi izlazili iz glave , nekako sam se pronašla  u svakom njenom tonu. Od tada sam krenula  na časove i već sviram šest godina, i ne samo običnu fruliću već i dvojnice", rekla je Marina za RINU.

Da nije kao sve ostale devojke i da je ne krasi samo lepota već i talenat, pokazala je mnogo puta, ali onome u čemu se najbolje oseća jeste u igri i pesmi. Njen muzički talenat vrlo brzo su prepoznali profesori muzike.

"Na probama često zasvira frulu ali i dvojnice, prve tonove je odsvirala za pesame "Tri livade nigde lada nema, pa "Obraše se vinogradi gore kraj Topole", ali onu koju najčešće svira jeste "Jutros mi je ruža procvetala. Lepo je videti da neko tako mlad voli i poštuje tradiciju", kazao je njen učitelj Petar Lazić.

Ljiška mlada frulistinja pohađa srednju muzičku školu "Marko Tajčević" u Lazarevcu, gde uči da svira flautu, ali frula je instrument kom se uvek rado vraća.

"Gde god da pođem frulu sa sobom nosim, od čega se ne odmajam, u čijim melodijama uživam, i osećam jednostavno kao da mi pripada. Ove godine pobedila sam na Saboru frulašu Prislonici, u kategoriji od 12-16 godina. Sav moj trud, učenje za mene najlepšeg imstrumenta isplatio se nakon šest godina kada sam pobedila na najprestižnijem takmičnjenu. Dosta toga sam na učila i od maestra na fruli Bore Dugića", dodaje Marina.


Iako mlada, ova Ljižanka zna šta želi, da i dalje pronosi tonove najlepših srpski pesama i tako čuva tradiciju i narodno stvaralaštvo, jer kako kaže "ko će a ko ne mi mladi".

Komentari (1)

Loading