OD NJENOG DIVLJANJA SU POLJA POCRVENALA OD LJUDSKE KRVI: Boginja Sekhmet u kojoj moderne žene još uvek pronalaze inspiraciju!
Foto: Shutterstock

Iako su milenijumi prošli od dana faraona, mitološke figure čije prisustvo krase nebrojene zidove, monolite (misteriozni metalni objekti) i svete spise, i dalje nadahnjuju one koji pronalaze smisao u onome što predstavljaju. Među njima je moćna boginja lavica Sekhmet, možda krajnji mitološki prikaz ženske moći.

Sekhmet, takođe su je nazivali i Sachmet, Sekhet, Sakhet ili Sakhmet, bila je jedna od najstarijih bogova i boginja u drevnom egipatskom panteonu koji je imao mnoga imena, pojavljujući se često u svojoj karakterističnoj crvenoj haljini. Često je povezuju sa boginjama Hathor (Hathor je egipatska boginja, majka ili supruga Horusa) i Bastet ( je staroegipatska boginja-mačka, solarno božanstvo i boginja rata), takođe asocirajući je na Vadjet (Vadjet je boginja kobra).

Iznad njene uspravne glave, nalazi se nebeski solarni disk, a u njenoj ruci, postojan u zemlji, nalazi se ankh, egipatski simbol života. Kada stoji ili korača, ona često drži papirus koji simbolizuje Donji Egipat.

Naučnici primećuju da je njeno žezlo jedno od najznačajnijih predstavljanja boginje. A, budući da Sekhmet ima glavu lavice, neki pretpostavljaju  da je njena sličnost možda nasledjena od Sudana, suseda Egipta na jugu, gde su lavovi lutali. Mit o Sekhmetu: Sunčevo božanstvo, ćerka boga Sunca Ra

Prema Sekhmetovoj priči u egipatskoj mitologiji, bog sunca Ra se naljutio na bezakonje čovečanstva. Odlučio je da donese kaznu tako što će poslati aspekt svoje ćerke, Raovog oka, na zemlju u obliku lavice. Postala je Sekhmet, a njeno divljanje je pocrvenelo polja od ljudske krvi. Ali, kako mit kaže, Ra nije bio surovo božanstvo i naredio je Sekhmeti da zaustavi uništavanje. Ipak, ona to nije bi poslušala. 

Znajući da je Sekhmetovu želju podgrejala krv, bog sunca je odlučio da joj pokaže šta želi da vidi. Odlučio je da joj na put nalije 7000 bokala piva i soka od nara (koji su pivo obojili krvavo-crveno). Napijala se ove krvi i toliko se napila da je spavala tri dana. Po buđenju, Sekhmetova požuda krvi je splasnula i čovečanstvo je spašeno. Bez obzira na to, Sekhmetova žilavost i moć kao jednog od najžešćih lovaca nikada neće biti zaboravljeni.

Trajni simbol ženskog osnaživanja

Sekhmet, čije se ime može prevesti kao „ona koja je moćna“, prirodno nadahnjuje žensko osnaživanje, jer podnosi ogromnu i sveprisutnu sunčevu toplinu, koja je najmoćniji entitet poznat čovečanstvu.

Od svog sjajnog statusa, stekla je ime Nesert, što znači plamen. Iako je takođe povezan sa lečenjem i lekovima, iznad svega je Sekhmet bio razarač neprijatelja boga sunca Ra. 

Sekhmet, boginja plamena i boginja ratnica Gornjeg Egipta, bila je elitni zaštitnik faraona tokom rata. Njena žestina i onostrane moći bile su u središtu drevnih proslava i žrtava koje su imale za cilj da je smire i izbegnu njen strašni gnev.

Iako je Sekhmet za svoje neprijatelje bila poznata kao jedno od zastrašujućih egipatskih božanstava, oni koji su u njenoj milosti imali bi koristi od njene moći da odvrati kugu i izleči bolest. S druge strane, kao „Dama kuge“, mogla je da baca pošasti na one koji su je naljutili. Ironično, ova dama terora bila je poznata i kao „dama života“.

OD NJENOG DIVLJANJA SU POLJA POCRVENALA OD LJUDSKE KRVI: Boginja Sekhmet u kojoj moderne žene još uvek pronalaze inspiraciju!

Foto: Shutterstock

 

Hijeroglifsko rezbarenje Sekhmeta

Njeno ime može se naći u čuvenoj egipatskoj Knjizi mrtvih i kao kreativna i kao destruktivna sila - ali pre svega, ona ostaje zaštitnica Maata (ravnoteže ili pravde), nazvanog „Ona koja voli Ma'at i Ko se gnuša zla “.

Osnaživanje žena

Karen Tate, autorka "Boginje koja zove" , napisala je: „Verujem da Sekhmet uči hrabrosti, snazi i integritetu. Oni koji se plaše Sekhmeta plaše se vlastite moći. Za žene je posebno važna jer nas uči da se osnažimo, da znamo svoju snagu i da nikada ne dozvolimo da nam drugi oduzme moć ... Dopušta nam da rastemo i pronađemo unutrašnji nagon i odlučnost da stvari progledamo. Ona je ona energija duboko u sebi koja se može pozvati kada moramo da ustanemo i budemo prebrojani, da progovorimo ili da učinimo da se stvari dogode. Ona nas uči da kažemo ne. “

Trajna slika Sekhmeta

Omaž je trajnom utisku Sekhmet na čovečanstvo da se njeno nasleđe obnovilo hiljadama godina nakon njene dominacije u životima drevnih naroda duž reke Nil. Iz njenog žestokog i moćnog lica, moderne žene još uvek pronalaze inspiraciju u njoj, videći važnost svojih uloga u životu, uključujući kulturu, umetnost i istoriju - sve sastavne delove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čovečanstva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading