U OVU ŠUMU SMEJU DA KROČE SAMO ŽENE Moraju da se skinu, a muškarce čeka kazna ako se ušunjaju
Foto: Shutterstock

 

Šuma ušuškana u zalivu na ostrvu Papua u Indoneziji, vekovima je sveto mesto za meštanke koje ovde dolaze da love školjke i dele priče.

- Ko si ti? Šta radiš? Nije te sramota da ulaziš u žensku šumu? - začuo se ženski glas iz guste šume.

Muškarcima ulaz u šumu nije dozvoljen, a onaj ko se usudi da proba da uđe biva kažnjen. Uljezima prete kazne do 69 dolara, iznos koji uglavnom plaćaju uglačanim kamenjem

- Ova šuma je uvek bila samo za žene. Tako je bilo mnogo pre mog rođenja. Ovde su uvek bila ista pravila. Da biste ušle u žensku šumu, morate biti gole. Ne smete da nosite odeću. Ukoliko muškarac samo i priviri, biće kažnjen. Vodimo ga na plemenski sud - priča Adrijana Merauđi.

Međutim, nisu muškarci pretnja šumi i tradiciji dugoj vekovima, već zagađenje životne sredine.

Ovo sveto mesto za žene odnedavno je ugroženo. Površina šume duplo je manja nego što je bila pre 50 godina. Okean je drugačiji nego što je bio.

- Naš okean je bio prelep, čist kao suza, ali je sada nažalost zagađen zbog smeća. Otpad sa pijace u gradu završi ovde kada je kiša. Često se zapitam šta se to dogodilo sa našim okeanom? Ženska šuma je jako važno mesto za nas u zalivu. Ne možemo da živimo bez šume. Nastavićemo da dolazimo svaki dan i tražimo školjke. Ovde se žene poveravaju jedne drugima. Nikada nećemo odustati - dodaje Adrijana.

Žene prodaju školjke na obližnoj pijaci. Ali, u šumi imaju svoj mir.

- Kada je slaba plima, svi smo zajedno. Pozivamo prijateljice da dođu u šumu brodom. Kada smo u šumi, osećamo se slobodno, nema muškaraca. Mi žene smo same. Slobodno delimo priče sa starijima. Ronimo u moru, tragamo za školjkama u blatu - priča Atu Rumbojrusi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera Detlic

30.06.2021 12:32

Preko Royal Charter Service-a prvim avionom letim do ostrva Papua.