UGOVORI, KARTICE ILI ZALJUBLJIVANJE: Tabu-teme o kojima stariji odbijaju da razgovaraju
Foto: Printscreen/instagram

Ugovor o doživotnom izdržavanju

Jedna od velikih tabu-tema među najstarijima je ugovor o doživotnom izdržavanju koji, ukoliko je potpisan sa pravom osobom u pravo vreme, može da reši većinu problema seniora. Naime, uvakav ugovor sprečava svađu oko imovine između naslednika i, automatski, donosi zahvalnost i brigu naslednika određenog za života. Međutim, problem nastaje kada godine života prekorače vrednost imovine, pa naslednici postaju nervozni, nezahvalni i neodgovorni prema osobi o kojoj treba da brinu.

Pravnici u šali kažu da je lakše razvesti ljude nego raskinuti ugovor o doživotnom izdržavanju, ali to je, ipak, moguće. Ugovor se raskida ukoliko naslednik stariju osobu zanemaruje, šikanira, ignoriše, a pogotovo ako je zlostavlja.

Dakle, prilikom potpisivanja ugovora starija osoba treba konkretno da navede šta očekuje od naslednika, jer se ništa ne podrazumeva. Naime, i naslednici stare i menjaju se njihove životne okolnosti.

Nije pošteno ni da starija osoba krije da je potpisala ugovor sa jednim od članova familije o doživotnom izdržavanju. Najbolje je otvoreno razgovarati sa svima i videti ko je, zaista, spreman i ima mogućnosti da preuzme brigu.

Zloupotreba kartica

Za razliku od starih bankarskih kartica, kada je bilo neophodno ovlašćenje vlasnika računa, sa novim, kreditnim to nije slučaj. Tačnije, svako korišćenje tuđe kartice smatra se zloupotrebom. Međutim, često vlasnici saopštavaju PIN kod svojoj deci, obično u trenucima bolesti ili kada hitno nešto treba da se plati. Onog momenta kada dete dozna PIN kod, kartica više nije bezbedna, jer sa njom može da na svakom bankomatu podigne novac ili plati u bilo kojoj radnji.

Penzioneri po nekada primete da im nedostaje novac sa računa koji su mislili da imaju, a kada deca skidaju po malo – roditelji teško primete zloupotrebu. Oni koji sumnjaju na decu teško mogu da dokažu. Od sramote većina roditelja o ovome ne priča.

Najbolji način da se penzioner osigura da mu niko neće koristiti karticu je da u banci račun veže sa mobilnim telefonom. Naime, čim se nešto plati karticom – na mobilni telefon stiže poruka sa podacima gde je plaćeno, šta i na kojoj lokaciji.

Zaljubljivanje i novi partnerski odnosi

Dok je čovek živ može da se zaljubi. Tačnije, to je nešto najlepše što može da se dogodi jednoj osobi u poznim godinama. Zaljubljenost donosi polet, bolja osećanja, vedrije raspoloženje i veću brigu o sebi i svom izgledu.

Nažalost, seniori nove partnerske odnose kriju od dece, jer nemaju razumevanja. Deca su uvek sebična i prvo misle na sebe, a nova osoba u životu roditelja, ne samo što kalja sliku na izgubljenog oca ili majku, već dovodi i u pitanje nasledstvo.

Sa decom treba razgovarati i ne treba kriti, ali ih treba i pripremiti na novu osobu u njihovom životu. Senior treba da insistira da se plaši samoće, da često zove decu, kako bi polako shvatili da je bolje da roditelj ima nekog nego da sve “padne” na njih. Takođe, dosta će pomoći razgovor o nasledstvu, jer sva deca misle da nova osoba ulazi u život njihovih roditelja iz zadnje namere – da ih nasledi!

Raspolaganje finansijama i trošenje novca

Većina roditelja ne osamostali svoju decu i oni čitavog života računaju na finansijsku pomoć. Ovaj ciklus zavisnosti se ne prekida ni kada deca postanu roditelji, već naprotiv nastavljaju da planiraju život sa novcem penzionera, koji imaju redovna primanja.

Pošto roditelji uvek nesebično daju novac i “vade” decu iz finansijskih problema, kada požele da nešto priušte sebi – deca se bune. Odlazak zdrave osobe u banju ne nepotrebno, novi kaput ne treba nekom ko ide samo do prodavnice, nova proteza kod privatnika je skupa… Naredne godne najsiromašniji penzioneri će dobiti dva puta finansijsku pomoć od države, a mnoga deca u četrdesetim godina već planiraju na šta će ih potrošiti.

Stari ćute da se ne bi sukobili jer misle da će dete brinuti o njima. Međutim, dete u punoj snazi koje ne zarađuje dovoljno i troši penziju roditelja nije osoba koja ima saosećanja. Najvažnije praivlo ispunjenog života je ne zaboraviti na sebe!

Strah od doma

Najveća tabu teba među penzionerima je strah od doma. Većina zamišlja ovo mesto kao poslednju stanicu pred kraj života.

Nažalost, u Srbiji postoji samo nekoliko domova u kojima se stare osobe osećaju dobro i u njima žive kao u hotelima, oslobođeni svih briga, a sa mogućnošću druženja i bogatog socijalnog života. Pošto mnogi i po dve decenije provedu zatvoreni u svoj stan ispred televizora, bez kontakata i kvalitetno ispunjenog vremena, propuštaju priliku da iskuse dom kako je, ustvari, zamišljen. Dakle, odlazak u dom kao nemoćno i nepokretno lice kome je potrebna nega 24 časa dnevno, nije prava slika ove ustanove. Treba posetiti prijatelja u domu ili otići na događaj koji organizuju, jer je to najbolji način da se vidi prava slika ove ustanove.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading