SNIMA SE FILMSKI ISTORIJSKI SPEKTAKL: Glavna uloga u filmu je poverena našem popularnom glumcu!
Foto: Wikipedia

Filmski istorijski spektakl o Marku Kraljeviću finansiraće Filmski Centar Srbije koji je prošle godine izdvojio finansijska sredstva za ovo ostvarenje. Film će režirati Dejan Zečević, scenario je napisao sa Majom Todorović, a iza projekta stoji produkcijska kuća “Biberče”.

Iz Filmskog centra Srbije navode da se film “Marko Kraljević” bazira na izuzetno veštom, dramski ubedljivom, višeslojnom i komično oslikanom scenariju, a priča prati najvažniji period života čuvenog junaka iz srpske poezije, ali i mitologije.

Film je baziran na istorijskim podacima i celokupnoj narodnoj poeziji, kao i na uzbudljivim predanjima o Marku Kraljeviću, pa će se u ovom ostvarenju smenjivati spektakularane scene sa intimnim i ličnim trenucima dubokog ljudskog preispitivanja kako samog junaka, tako i ostalih likova u filmu.

– Osnovu scenarija Maje Todorović čini epska pesma “Marko Kraljević i Musa Kesedžija”. Ono što je interesantno i što bi moglo da predstavlja dramaturški problem, ali je svakako dobro za scenario, jeste to što na jednoj strani imamo istorijske činjenice, a na drugoj epske pesme – rekao je za Novosti reditelj budućeg filma, Dejan Zečević.

Po njegovim rečima, najveća vrednost scenarija je vešt spoj istorije i epike.

– Film koristi istorijske elemente i vodi priču ka epskom momentu. Na taj način imamo put Marka Kraljevića od antiheroja, turskog vazala, do heroja, onakvog kakvog ga pamtimo – rekao je Zečević, I dodao:

– Filmski spektakl o Marku Kraljeviću je za mene životna prilika, ono što se dešava jednom u životu. Možda tako ne izgleda, ali dugo sam stremio ka ovome, da uradim jednu kostimiranu, epsku priču.

Zečević kaže da će film ponuditi nešto originalno i u žanrovskom smislu.

– Naša narodna epska poezija pruža vrlo pogodne elemente za filmsku adaptaciju, nešto slično kao što smo imali u japanskom samurajskom filmu, ili u italijanskom špageti vesternu. U narodnim epskim pesmama ima crnog humora, ironije, to je karakteristika i Marka Kraljevića. Radi se o junaku o kome većina ljudi ima neku svoju predstavu i neće biti lako a ni moguće zadovoljiti sve. Ovaj epski junak je sa svojim nedoumicama, razmišljanjima i sada aktuelan, vrlo je filmičan, iskreno, neobično mi je što do sada nije snimljen film o njemu – kaže reditelj.

U planu je i realizacija istoimene TV serije.

– Naša produkcija “Biberče” trenutno pregovora sa emiterima, tražimo partnera među vodećim TV stanicama. Istovremeno, vodimo pregovore i sa koproducentima, a prioritet su nam kolege iz Turske. Imajući u vidu radnju filma, ta saradnja nam je krucijalna, a u planu nam je da deo glumačke ekipe bude iz Turske, čime bi dobili na autentičnosti. Možda uspemo da angažujemo i neke turske glumce koje naša publika poznaje i voli – rekao je reditelj.

Glavna uloga u filmu je poverena popularnom glumcu Milanu Mariću, koga pratimo u seriji “Državni službenik”, a uskoro ćemo ga videti i u ulozi Tome Zdravkovića u filmu “Toma”.

– Veoma me je obradovala odluka Dejana Zečevića da mi poveri ulogu Marka Kraljevića. Predstoji mi ozbiljno vreme priprema i iščitavanja svega o Marku Kraljeviću, zajednički rad sa autorskim timom i još jedna interesantna fizička transformacija. Siguran sam da će ovo biti još jedan od veoma inspirativnih projekata za rad – nedavno je izjavio popularni glumac.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading