Ogromno groblje u steni sa najmanje 250 kamenih grobnica otkrivenih u Egiptu
Ministarstvo za atikvitete

Ministarstvo za atikvitete

 

Otkriveno je oko 250 grobnica, neke sa otmjenim izgledom i hijeroglifima, usečene u brdo na groblju Al-Hamidiiah istočno od Sohaga, u istočnoj egipatskoj pustinji, oko 386 kilometara jugoistočno od Kaira, saopštilo je egipatsko ministarstvo za starine.

Grobnice su izgrađene u različito vreme istorije Egipta, rekli su arheolozi u izjavi ministarstva. Najraniji su izgrađeni pre oko 4.200 godina, u vreme kada se egipatsko „Staro carstvo“, kako ga nazivaju moderni egiptolozi, urušavalo. U to vreme, egipatski faraoni gubili su kontrolu nad zemljom, pošto su brojni lokalni guverneri stekli moć. Zašto su ove grobnice usečene u brdo nije jasno, ali to nije bila neuobičajena praksa u drevnom Egiptu. 

Grobnice na groblju koje datiraju do kraja Starog carstva imale su tendenciju da imaju složeniju arhitekturu koja je podrazumevala ulazni hodnik koji je vodio do galerije sa grobnicom koja se nalazila na jugoistočnom delu strukture. Arheolozi su takođe pronašli komade krečnjaka sa hijeroglifskim natpisima u nekim od ovih grobnica; takođe su otkrili šta mogu biti ostaci ploča koje su vlasnicima grobnica postavljene kao pogrebni prilozi, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ogromno groblje u steni sa najmanje 250 kamenih grobnica otkrivenih u Egiptu

Ministarstvo za atikvitete

 

U jednoj grobnici koja je datirala na kraj Starog kraljevstva, arheolozi su pronašli slike na kojima je prikazan vlasnik grobnice kako kolje žrtve životinja i ljude koji prinose žrtve za preminule, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta antičkih država u Egiptu.

Najnovija grobnica pronađena na groblju datira od pre skoro 2100 godina, kraj onoga što savremeni naučnici nazivaju „Ptolemejskim periodom“. U to vreme faraoni potiču od Ptolomeja I, koji je bio jedan od generala Aleksandra Velikog , vladao je Egiptom. Rimska moć u regionu rasla je pre oko 2.100 godina, a 30. godine pre nove ere, nakon što je Kleopatra VII umrla od samoubistva, Egipat je postao rimska provincija.

Ogromno groblje u steni sa najmanje 250 kamenih grobnica otkrivenih u Egiptu

Ministarstvo za atikvitete

 

Tim je otkrio brojne artefakte unutar grobnica, uključujući šolje, tegle i tanjire - od kojih su neki bili primeri u punoj veličini koji su se mogli koristiti u svakodnevnom životu, a drugi koji su bili minijaturne posude koje su se možda koristile kao simbolična ponuda za preminule, ministarstvo navodi se u saopštenju. U grobnicama su se nalazile i obojene posude koje su mogle da se koriste za čuvanje tečnosti. Ono što je ostalo od okruglog metalnog ogledala pronađeno je u jednoj grobnici, a u mnogim grobnicama nalazili su se i životinjski i ljudski ostaci.

Istraživanje na toj lokaciji je u toku i u budućnosti će se možda naći još grobnica, rekao je Vaziri.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading