Posle 60 godina na površini se pojavilo neverovatno otkriće: Niko nije znao ni da postoji!
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

Od kako je opao vodostaj u španskom veštačkom jezeri Valdekanjas, izronio je kameni spomenik nalik Stounhendžu, starosti između 4.000 i 5.000 godina.

Neuobičajni topli dani prouzrokovali su suše u ovom delu Evrope tokom prošlog leta. Manjak padavine rezultirao je pronalaskom drevnog nalazišta poznatog pod nazivom Guadalperal Dolmen. Lokalitet se nalazi u blizini grada Peraleda de la Mata.

Jezero koje je izrađeno tokom 60-tih godina prošlog veka omogućilo je da stanovnici imaju pijaću vodu, kao i energetski potencijal.

Sa druge strane to odnosi druge žrtve, jezero da bi se napravilo zahtevalo je da se neka naseljena područija poplave skroz i unište i sakriju od očiju javnosti dok ne odu u zaborav. Tako je bilo i sa ovim naseljem, gotovo 60 godina pod vodom je bilo izgubljeno, iako su se ponekad vrhovi stena pojavljivali iznad površine vode, ali nikog nije bilo briga šta je to, sve do sad.

Tako je redak prizor da se može videti cela građevina koja se sastoji od 144 granitna kamena, od kojih neki dosežu i do 2 metra.

Na pojedinim stenama uklesane su gravure zmija. Poput engleskog Stounhendža, i ovaj spomenik raspoređen je u obliku kruga. Njegova svrha nije jasna, ali Angel Kastanjo, član društva koje je posvećeno očuvanju ovog mesta smatra da je obavljao dvostruku funkciju – služeći kao verski hram ali i trgovački centar.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading