SKRIVENI DRAGULJ ŠPANIJE Idilično i mirno selo ušuškano među džinovskim stenama
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Nad malenim španskim selom uzdižu se impozantne stene visine 200 metara - i bukvalno ga skrivaju - stvarajući pejzaž od koga zastaje dah. Selo Agvero je raj za planinare, penjače, speleologe i ljubitelje prirode.

Na severoistoku Španije u regionu Ueska (Huesca), nedaleko od granice s Francuskom, nalazi se malo idilično selo zvano Agvero (Agüero). Agvero se ne razlikuje mnogo od drugih, tipičnih sela Španije, barem ne na prvi pogled: kamene kućice, crvene fasade s mnoštvom detalja i reljefa, obavezne dve katoličke crkve iz srednjeg veka koje su ujedno i glavne turističke atrakcije, piše Pun kufer.

Međutim, ono što Agvero čini posebnim, i zbog čega ovde dolaze planinari i penjači iz celog sveta, je spektakularna kamena formacija koja se izdiže 200 metara iznad sela. Takozvani Maljos de Agvero ili Los Maljos (Mallos de Agüero, Los Mallos) predstavljaju produžetak planinskog venca Pirineji koji sa severne strane zatvara dolinu reke Galjego (Gállego).

SKRIVENI DRAGULJ ŠPANIJE Idilično i mirno selo ušuškano među džinovskim stenama

Foto: Shutterstock

 

Selo Agvero se nalazi na brdašcetu, a nad njim je nadvijena nestvarna kamena formacija koja stvara pejzaž kao sa razglednice. Formacija stena Maljos de Agvero stara je koliko i Pirineji - oko 65 miliona godina. Erozijom vetra i vode nastali su čudesni monoliti od gline i peščara koji se skoro zaštitnički uzdižu nad selom i dolinom. Najupečatljivija je stena koja je odvojena od ostatka formacije - Penja Sola (Peña Sola).

Takođe, nedaleko od Agvera se nalazi i pećina Al-Foras (Al-Foraz), tako da je ovo mesto savršeno za one koji žele da pobegnu od gradske gužve u mir prirode. Popularna je destinacija posebno među planinarima, speleolozima, paraglajderima, ljubiteljima raftinga i skijanja.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading