Američka mornarica zaplenila je preko hiljadu snajpera, pušaka, bombi tokom rutinskog pretresa, a oružije je bilo namenjeno ovoj državi!
Foto: Twitter

Foto: Twitter

 

Nakon što je Peta flota mornarice izvršila 'rutinski pretres' tradicionalnog jedrenjaka 'dhov' prošle nedelje, pronašli su 3.000 kineskih pušaka u stilu kalašnjikova, kao i mitraljeze, snajperske puške i raketni bacači granata ruske proizvodnje.

Brod USS Monterei presreo je jedrelicu "dhov" 6. maja u međunarodnim vodama na severu Arapskog mora i pretresao je u dvodnevnoj operaciji, pri čemu je većina oružja pronađena skrivena ispod palube u plastičnom omotu.

U svojoj izjavi mornarica je rekla:

- Skladište oružja obuhvatao je desetine naprednih protutenkovskih vođenih projektila ruske proizvodnje, hiljade kineskih pušaka tipa 56 i stotine mitraljeza PKM, snajperske puške i bacače raketnih granata. -

Nakon što je uklonjen sav nedozvoljeni teret, dhov je procenjen na osnovu plovidbe, a nakon ispitivanja, njegova posada je dobila hranu i vodu pre puštanja.

Američka mornarica u svojoj izjavi nije potvrdila poreklo ili odredište broda, međutim izvor iz odeljenja za odbranu rekao je AP Njuz-u da je početna istraga ukazala na brod koji je došao iz Irana.

Zvaničnici kažu da je zaplena najveća koju su izvršili u regionu poslednjih godina. Od 2016. godine presretnuto je nekoliko manjih pošiljki dok su kretale put Jemena kao deo napora da se naoružaju pobunjenici Huti u zemlji.

Američka mornarica zaplenila je preko hiljadu snajpera, pušaka, bombi tokom rutinskog pretresa, a oružije je bilo namenjeno ovoj državi!

Foto: Twitter

 

Teheran poriče slanje ilegalnog oružja u zemlju koja se od 2014. godine borila u građanskom ratu, međutim nekoliko napada Hutija uključivalo je oružje povezano sa Iranom - glavnim saveznikom pobunjenika. Iran je ranije optuživan da je isporučio „značajne količine oružja i komponenata Hutijima“ kršeći embargo na oružje koji je uspostavilo Veće sigurnosti UN-a 2015. godine.

"Čini se da je jedinstvena mešavina materijala koju je pronašao USS Monterei u skladu sa materijalom iz prethodnih zaplena, koji su bili povezani sa Iranom", rekao je istražni istraživač Tim Minčetti za AP Njuz .

Prema UN-u , više od 233.000 ljudi je umrlo od početka rata u Jemenu, a desetine hiljada civila je ubijeno u direktnim napadima. Rat i kasnija blokada koju je Saudijska Arabija nametnula uz podršku Velike Britanije, SAD-a i Francuske 2015. godine prouzrokovali su široku glad u regionu, upozorivši UN 2018. godine da bi ta zemlja mogla trpeti "najveću glad na svetu u 100 godina ". 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading