Potopljeno italijansko selo ponovo se pojavilo nakon 71 godine (FOTO)
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Resčensee u Južnom Tirolu krije mračnu tajnu - jer je u njegovim vodama nekada bilo čitavo selo. Međutim, nije potpuno nestalo, jer je kao spomen obeležije iz jezera virila crkvena kula Graun. Sada su ostaci sela prvi put nakon više od 70 godina ponovo isplivali na površinu.

Obično se od italijanskog sela Graun može videti samo vrh crkvenog tornja - impresivan motiv fotografije koji svake godine privuče brojne posetioce. Slika koja se trenutno predstavlja u Resčenseeu nije ništa manje impresivna: po prvi put u 71 godini, voda je isušena iz jezera, kao što je Tomas Punter iz turističke kancelarije Resčensee potvrdio.

„Razlog za ispuštanje vode bili su popravni radovi na kanalu rezervoara koji vodi od brane u pravcu elektrane“, kaže Punter. Ispuštanje vode već je započelo pre tri meseca, a radovi na održavanju su sada završeni. „Otprilike posle nedelju dana voda je ponovo nadošla, ali još uvek možete videti mnogo starih ruševina, koje će potrajati najmanje do sredine juna dok jezero ponovo ne dostigne svoj normalan nivo vode.“

Potopljeno italijansko selo ponovo se pojavilo nakon 71 godine (FOTO)

Foto: Shutterstock

 

Mnogi posetioci dolaze da vide potopljeno selo Graun

U stvari, mnogi ljudi su došli da vide potopljeno selo poslednjih nedelja, kaže Tomas Punter. „Međutim, mnogi misle da ovde još uvek možete videti prave kuće, ali to nije slučaj jer je tada sve bilo dignuto u vazduh. Ako nešto vidite, to je više poput podova, temeljnih zidova, stepeništa i podruma. “Još se može videti stari rimski put koji je vodio kroz selo.

Tragična priča o potonulom selu Graun

Potopljeno italijansko selo ponovo se pojavilo nakon 71 godine (FOTO)

Foto: Shutterstock

 

16. jula 1950. crkvena zvona su poslednji put zazvonila u malom selu Graun u Južnom Tirolu u Italiji. Kratko vreme mesto i crkva u Resčenseeu su potonuli. Razlog tome nije bila prirodna katastrofa, već ljudska pohlepa za napretkom i profitom.

Katastrofa koja stanovnike Grauna ne samo da je odvela iz domovine, već ih je jednostavno uništila, strahota je bila najavljena prethodnih godina: Prirodna jezera u Graunu i obližnjem gradu Rezija trebala su postati jedno jezero. Zahvaljujući tome, od sada bi električna energija trebalo da se proizvodi iz hidroenergije - plan koji je, prema knjizi „ Tajna mesta Evropa”, bio izrađen već duže vreme, jer su severna Italija i obližnja Švajcarska žudili za energijom.

U ovom trenutku nije moguće reći kada će Graun sledeći put potpuno izaći iz vode.  Ali svake godine u aprilu i maju nivo vode je ionako posebno nizak posle zimskih meseci, tako da crkveni toranj u potpunosti viri iz vode.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading