Cipele koje pomažu slepim i slabovidim, posle ovoga korišćenje štapa odlazi u zaborav!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Austrijska kompanija Tek-Inovejšn je nedavno predstavila, a ujedno i najavila prodaju (AI) pametne cipele koje koriste ultrazvučne senzore koje bi pomogle pri hodanju slepim i slabovidim osobama da otkriju prepreke udaljene i do četiri metra.

Poznata pod nazivom InnoMake, pametne cipele imaju za cilj da postane moderna alternativa decenijama starim štapovima za hodanje od kojih zavise milioni slepih i slabovidih ljudi širom sveta da bi se što bezbednije kretali.

Trenutno dostupan model oslanja se na senzore za otkrivanje prepreka i upozorava korisnika putem vibracija i zvučnog upozorenja preko blutut veze i mobilnog telefona.

To zvuči dovoljno impresivno, ali kompanija već radi na mnogo naprednijoj verziji koja uključuje kamere i veštačku inteligenciju kako bi otkrila ne samo prepreke već i njihovu prirodu.

Tek-Inovejšn udružio se sa austrijskim Univerzitetom za tehnologiju u Gracu kako bi razvio najsavremenije algoritme za duboko učenje po uzoru na neuronske mreže, koji mogu analizirati informacije koje pružaju senzori i kamere ugrađene u cipelu InnoMake kako bi utvrdili da li je neko područje slobodno prepreke i na kojima možete bezbedno hodati, a takođe pravite razliku između različitih vrsta prepreka.

"Ne samo da je relevantno upozorenje da se slepa osoba suočava sa preprekom, već i informacija o tome sa kakvom se preprekom suoča. Jer ima veliku razliku da li je to zid, automobil ili stepenište “, rekao je Markus Raffer, jedan od osnivača Tek-Inovejšna.

"Ultrazvučni senzori na nožnom delu cipele otkrivaju prepreke udaljene i do četiri metra. Korisnik se zatim upozorava vibracijama i / ili zvučnim signalima. Ovo vrlo dobro funkcioniše i meni je već lično od velike pomoći ", dodao je Raffer, koji je i sam slabovid.

Trenutna verzija (AI) pametnih cipela InnoMake već je dostupna za kupovinu na veb lokaciji Tec-Innovation po ceni od 3.200 vra (ili oko 3.850 američkih dolara) po paru.  Čak i bez funkcije kamere, koja je još uvek u toku, cipele su impresivna tehnologija koja sadrži napredne režime i algoritme.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading