CEREMONIJA SE PRETVORILA U HAOS Nekoliko godina stara devojčica pobesnela je nakon što je otvorila koverat koji je dobila na poklon!
Foto: Pixbay

Foto: Pixbay

 

Prva pričest kod katolika je važno duhovno iskustvo, ali za mnogu decu su pokloni takođe važni na taj dan. Posle svečane večere, nekoliko godina stara devojčica je pogledala koverte koje su joj predali gosti i ... pobesnela je. Ni majka devojčice nije krila svoju frustraciju.

Otvorila je koverte za pričest i poludela

U početku je sve izgledalo savršeno. Nažalost, kraj ovog važnog dana bio je potpuno drugačiji od očekivanog.

Posle svečane večere, Natusija je počela da otvara koverte. Već u početku lice joj je promenilo boju, a onda je pozelenela. Devojčica je poludela videvši koliko je malo novca dobila od porodice. Još gore, neki ljudi nisu ni stavili novac. Devojčica nije mogla da izdrži. Počela je da vrišti, plače i baca koverte. Majka nije mogla da je smiri.

Porodično slavlje se brzo pretvorilo u haos.

CEREMONIJA SE PRETVORILA U HAOS Nekoliko godina stara devojčica pobesnela je nakon što je otvorila koverat koji je dobila na poklon!

Foto: Pixbay

 

Božena (37) se potrudila da od Prve svete pričesti svoje ćerke napravi nezaboravan događaj. Žena nije krila razočaranje stavom svojih rođaka.

"Mnogo meseci sam pripremala zabavu za Natusiju. Želela sam da se moja devojčica oseti kao prava princeza na dan Prve svete pričesti. Nažalost, svi napori su bili uzaludni" .

Majka devojčice otkrila je da je njena ćerka vrlo ozbiljno shvatila ceremoniju, dok gosti nisu bili na visini zadatka.

"Smatrala sam da bi naša rodbina trebalo da ceni čistoću srca i zrelost moje ćerke i da to na odgovarajući način izrazi. Bila sam sigurna da će Natalka posle ceremonije dobiti sve što zaslužuje, odnosno skupe poklone i novac" - objašnjava žena. "Natalka je bila slomljena načinom kako su se njeni najbliži odnosili prema njoj. Pričest je, naravno, duhovno iskustvo, ali svako od nas ponekad treba neko opipljivo priznanje. "- dodaje majka.

Božena ističe da njena ćerka nije razmažena ili zahtevna osoba. "Porodica je videla iskrivljenu stvarnost. Natalka je svakog dana mirno i lepo vaspitavano dete. Njihova škrtost je izluđivala. To se nikada ne bi dogodilo da su pokušali bar malo da ispune njene snove" - ne krije žena njeno žaljenje.

Prvo pričešće više nije skromno slavlje

Opisana situacija uopšte česta nije pojava. Već dugi niz godina primećuje se uznemirujući trend u zajednicama, koji sve više počinje da liči na venčanje ili bal. Otmena haljina umesto skromne albe, posete frizeru, a često i šminkerima su u mnogim slučajevima normala. Svečanost je izuzetno bogata i ide u ovom pravcu, a očekuje se više od gostiju.

Nekada su deca na poklon za pričest dobijala Bibliju ili medalju sa svetiteljima. Obično su to bili pokloni povezani sa verom. Danas su se vremena promenila. Od gostiju se očekuje da plate slične iznose kao u slučaju venčanja, tj. 300-500 evra. Još više bi trebalo da daju kumovi - 1000-1300 evra. Mnogo, naravno, zavisi od određene porodice, njenog bogatstva i preovlađujućih običaja. Ali u proseku gore navedeni iznosi se daju.

Mnogi gosti se suočavaju sa dilemom kome treba da daju koverat - detetu ili roditeljima? S jedne strane, prva pričest je detetov praznik i čini se da dete treba da dobije poklon. Ne zaboravimo, međutim, da govorimo o nekoliko godina i iznosima koji mogu iznositi nekoliko stotina ili čak nekoliko hiljada evra. Davanje ove količine novca nekoliko godina poteže ozbiljne sumnje.

CEREMONIJA SE PRETVORILA U HAOS Nekoliko godina stara devojčica pobesnela je nakon što je otvorila koverat koji je dobila na poklon!

Foto: Pixbay

 

- Uobičajeno je da decu darujemo povodom prve pričesti. Dakle: decu, ne njihove roditelje. Kao posledica toga, to bi trebalo uraditi i u slučaju poklona u gotovini - smatra Vojcieh S. , autor knjiga i tvorac Jutjub kanala na kojem populariše principe vere.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading