NA ŠTA ĆETE TROŠITI NOVAC Pandora ukida "prave" dijamante, rešili su da koriste samo laboratorijsku alternativu
Foto: Pixbay/pixel2013

Foto: Pixbay/pixel2013

 

 

Pandora, jedan od najvećih svetskih dobavljača nakita,  najavila je  da će odustati od prodaje miniranih dijamanata kada lansira prvi dijamant kompanije koji je stvoren u laboratoriji . 

Aleksander Lacik, izvršni direktor kompanije Pandora, rekao je za  BBC  da je ova promena deo šireg pokreta održivosti. Lansiranje održivo stečenih dijamanata "predstavlja novu prekretnicu za Pandoru jer više neće koristiti minirane dijamante", navodi se u saopštenju kompanije . "Ubuduće se minirani dijamanti više neće koristiti u Pandorinim proizvodima".

Laboratorijski napravljeni dijamanti su jeftiniji od tradicionalnih dijamanata, ali identični onima koji se iskopavaju iz zemlje u pogledu optičkih, hemijskih, termičkih i fizičkih karakteristika. Takođe su ocenjeni istim standardima: kroj, boja, bistrina i karat. 

Iskopani dijamanti, s druge strane, dolaze sa ekološkim i etičkim aspektima, jer su oni ograničeni resursi koji mogu potrajati milijardama godina i često se nalaze u zemljama bez infrastrukture kako bi se obezbedila beskonfliktna proizvodnja.

 "Želimo da razvijemo posao sa niskim emisijama ugljenika. Imam četvoro dece, napuštam zemlju jednog dana, nadam se da ću je moći ostaviti u boljoj formi nego što smo možda stvorili u poslednjih 50 godina", rekao je Lacik.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sav

12.05.2021 15:44

taj posao je bila jedna velika prevara - dijamant samo čisti ugljenik, a sada je prevara podignuta još jednu lestvicu više proizvodnjom veštačkog dijamanta, a ovaj kao zabrinut za okolinu, dok se nije obogatio na tuđoj muci.