Isklesana umetnički, kamena violina daje nam neverovatan zvuk koji opušta svaki nerv u našem telu! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

 

Švedski vajar Lars Videnfalk, je isklesao jedinstvenu kamenu violinu koju je nazvao "Blakbird" ( u prevodu Crni kos) na osnovu crteža Stradivariusa, ali sa svojim nekim modifikacijama koje omogućavaju da se kamena violina može svirati.

Lars Videnfalk došao je na ideju da stvori violinu od kamena krajem 1980-tih dok je obrađivao komad kamena i bio impresioniran prijatnim zvukom koji je ispuštao dok je udara čekićem i dletom o nju.

Tek 1990. godine konačno je dobio u ruke komad dijabaza dovoljno velikog da iskleše taj komad stene u violinu u prirodnoj veličini, ali čim te je počeo da radi na njoj. Na kraju mu je bio potreban drugi komad za zadnji deo violine, ali posle dve godine napornog rada, crni kos, kamena violina nazvana po istoimenoj ptici, konačno je završena.

"To je bio zvuk majke Zemlje i pitao sam se da li ga može uhvatiti instrument koji je isklesan iz kamena koji je izronio duboko iz planete Zemlje", rekao je tada; 2005 Videnfalk za Gulf Njuz.

"Ono što me nagnalo je želja da otkriti granice do kojih se ovaj kamen može pomerati kao umetnički materijal“.

Verovali ili ne, prvi komad dijabaza koji je švedski vajar dobio za svoj jedinstveni projekat potekao je sa grobnice njegovo dede. Kada je porodična grobnica obnovljena, odbačen je veliki komad dijabaza, pa ga je koristio kao glavni medij svoje jedinstvene dijabazne kamene violine. Međutim, prvi komad se pokazao nedovoljnim, pa je Videnfalk na kraju iz švedskih planina nabavljao stenu Harjedalan, koja podseća na dijabaz.

Iako je cela zvučna kutija violine "Blakbird" isklesana od crne vulkanske stene, čitav instrument teži samo 2 kilograma kilograma. To je zato što je Lars Videnfalk uspeo da smanji debljinu zidova zvučne kutije na samo 2,3 mm

Umetnik je mesecima radio na načinima kako da poštuje Stradivariusov dizajn i prilagodi ga svom kamenom umetničkom delu-kemenoj violini

Budući da sa kamenom možete učiniti samo toliko toga, Blackbird takođe sadrži crnu ebanovinu za dasku za prste, klinove, rep i podbradak, kao i most napravljen od žute vunene mamutove slonovače poreklom iz sibirskog permafrosta.

Završenu 1992. godine, violu Blakbird dijabaz prvi je svirao švedski kompozitor Sven David Sandstorm, koji je komponovao muziku posebno za instrument. Prvo izvođenje bilo je u švedskom paviljonu na Svetskom izložbi 1992. u Sevilji u Španiji, i od tada dijabazna kamena violina od tada putuje po svetu.

Ova možda nije prva kamena violina na svetu, ali nije jedina.

Češki umetnik Jan Reriča navodno je stvorio nekoliko funkcionalnih violina od mermera, kamena sa kojim je mnogo lakše raditi nego sa dijabazom. Njegovi instrumenti su takođe znatno teži od dijabazne violine Larsa Videnfalka, teške između 8 i 14 kilograma.


Na kraju poslušajte kakv zvuk daje kamena violina:

 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading