POSTAVLJA SE PITANJE DA LI SU RADIOAKTIVNE: Ukrajinska tajna služba zaplenila više od 1000 flaša vodke proizvedene u Černobilu!
Foto: Printscreen/pinterest

Foto: Printscreen/pinterest

 

Prva serija ATOMIK Černobil Spirits - zanatskog alkoholnog pića napravljenog od sastojaka isključivo iz zone Černobila -  potresla je naciju nakon što su je ukrajinske tajne službe misteriozno zaplenile. 

Službe bezbednosti Ukrajne (SBU) objavile su da su na putu za Veliku Britaniju zaustavili vozilo gde su zaplenili 1500 boca alkoholnog pića ATOMIK kompanije "Černobilski duh".

Kompaniju su osnovali profesor Džim Smit, istaknuti naučnik za zaštitu životne sredine iz Velike Britanije, koji je proučavao nesreću u Černobilu od 1990 , i ukrajinske kolege. Njihov primarni proizvod je alkohol napravljen pomoću fabrike Palinočka u Ukrajini, napravljene od jabuka uzgajanih u okrugu Narodiči - jednom od još uvek naseljenih područja koja su najviše pogođena zloglasnom nuklearnom nesrećom u Černobilu 1986. godine.

Razlozi zaplene, međutim, i dalje su nejasni. 

"Čini se da nas optužuju za upotrebu falsifikovanih ukrajinskih markica, ali to nema smisla, jer su boce namenjene britanskom tržištu i jasno su označene važećim britanskim akciznim markama", rekao je profesor Smit u saopštenju za štampu. 

Elina Smirnova, advokat koji zastupa kompaniju "Černobilski duh", dodala je: "Ovaj slučaj je jasan primer kršenja ukrajinskog zakona od strane kijevskih tužilaca i SBU. Oni su ciljali stranu kompaniju koja je pokušala da uspostavi etički "beli" posao da bi pre svega pomogla Ukrajini. Još uvek verujemo da će istina pobediti ".

Alkohol zapravo nije radioaktivniji od bilo kog alkoholnog pića. U početku je utvrđeno da zrno od kojeg se proizvodi votka ima povišeni nivo stroncijuma-90, malo iznad dozvoljene granice, ali otkrili su da proces destilacije smanjuje nečistoće i smanjuje radioaktivno zagađenje. Piće se takođe pravi od mineralne vode koja se izvlači iz dubokog izvora u gradu Černobilju, samo 10 kilometara južno od elektrane, koja takođe nema zagađenja. 

Na kraju procesa, jedini radioaktivni element otkriven u alkoholu je prirodni ugljenik-14 na sigurnom nivou koji biste očekivali u bilo kom drugom piću. Tim se nada da će njihov proizvod pokazati kako se hrana može bezbedno proizvoditi u određenim delovima zemlje koja okružuje Černobil, u nadi da će revitalizovati lokalnu ekonomiju.  Štaviše, većina kompanija takođe se vraća u lokalne pogođene zajednice.

"Trudimo se da osnujemo preduzeće koje će pomoći u donošenju radnih mesta i investicija u ukrajinska pogođena područja u Černobilu podstaći ljude da se vrate svojim domovima i ponovo izgrade naselja i gradove", dodaje profesor Smit.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading