STVAR JE U GLAVI: Grad koji je smrtno bolesna osoba izgradila od smeća i produžila sebi život
Foto: Shutterstock

Šta biste uradili da znate da ćete uskoro umreti? U svakom slučaju, Argentinac Antonio Kampana je vrlo dobro znao svoj odgovor na ovo pitanje: svojim rukama je stvorio mali grad, bez ikakvog prethodnog znanja o arhitekturi. I nazvao ga po sebi: Kampanopolis. Više od 40 godina kasnije, Kampanopolis i dalje stoji, samo oko 30 minuta udaljen od argentinske prestonice Buenos Ajresa.

Ali prvo najpre: Bilo je to 1976. godine kada je milioneru supermarketa Antonio Kampana dijagnostikovan terminalni rak grkljana. Lekari mu daju najviše pet godina života - i u Kampani se budi dugo negovana želja. Prodaje svoju kompaniju, kupuje 200 hektara zemlje u blizini rezervata prirode i započinje izgradnju.

KAMPANA ŽIVI JOŠ 20 GODINA

Starim vlasnicima imovina je bila zanemarena, u to vreme bilo je ruševina i smeća svuda - a Kampana ga je koristio od 1980. godine da ostvari svoj san o gradu fantazije. Prema „ The Guardianu “, on ima 100 pomagača i radi 14 sati dnevno - a zapravo se gradi sve više zgrada koje izgledaju tačno onako kako bi Kampani želeo, naime, kao dečija fantazija.

STVAR JE U GLAVI: Grad koji je smrtno bolesna osoba izgradila od smeća i produžila sebi život

Foto: Shutterstock

 

 

Prema zvaničnom veb mestu Kampanopolis, Kampana je redovno odlazio aukcije i kupovao dodatne komponente za svoj grad iz bajke. Najveće čudo je, međutim, da će, suprotno svim predviđanjima lekara, Kampana živeti još 20 godina. Moguće zato što ga je njegov projekat ispunio sa toliko hrabrosti i energije. Don Antonio Kampana je umro 2008. godine.

Prema lokalitetu „ Atlas Obscura “, njegov Kampanopolis je sada velik 20 hektara i nalazi se usred prelepe prirode, jer je Kampana tokom svog života na tom mestu takođe zasadio 100 000 stabala.

JEDINO OGRANIČENJE JE VAŠA MAŠTA

U njegovim gradskim kućama se, između ostalog, nalaze se crkva, vetrenjača i ulice od kaldrme, sve do detalja poput mostova i fontana - sve sami izgrađeni od materijala koji su drugi bacili.

„Jedino ograničenje je vaša sopstvena mašta“, ovaj moto je predstavljen na veb lokaciji Kampanopolis. Danas je grad „smeća“ - što nije iznenađujuće - veoma popularan među turistima, nudeći prostor za do 1000 ljudi kao mesto događaja. Budući da je Kampanopolis arhitektonski zasnovan na gradu iz srednjeg veka, tamo se održavaju i viteški turniri ili srednjovekovni sajmovi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading