kiseli kupus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako svaka porodica ima svoj provereni recept koji se prenosi generacijama, kiseli kupus na bugarski način donosi iznenađujući obrt koji rezultira bogatijim i aromatičnijim ukusom.

Tajna bugarskog kiselog kupusa

Tajna savršenog ukusa ne leži samo u pravoj proporciji soli i vode, već i u dodatnim sastojcima koji ovu zimnicu čine posebnom. Ono što bugarski recept izdvaja jeste poseban način obrade glavica i dodavanje voća i povrća koje fermentaciji daje jedinstvenu aromu.

Kod nas se kupus često seče, dok se u Bugarskoj tradicionalno kisele cele glavice. Ovaj pristup čuva čvrstinu i teksturu listova, što ih čini savršenima za pripremu sarme, a aroma se postepeno razvija tokom fermentacije.

Tajni sastojci za bogat ukus

Glavna zvezda bugarskog recepta je dunja, voće koje daje kupusu blagu slatkoću i prelepu, svetlo žutu boju. Pored dunje, često se dodaju i jabuke koje ubrzavaju proces fermentacije, dok šaka ječma na dnu bačve dodatno intenzivira aromu. Za kompleksniji ukus, mogu se dodati i luk, šargarepa, ren, a nekoliko glavica crvenog kupusa daje šarenu boju salamuri i listovima.

kiseli kupus

Foto: Shutterstock

 

 

Recept za kiseli kupus na bugarski način

Potrebno je:

10 kg čvrstih glavica belog kupusa (srednje veličine)

1-2 glavice crvenog kupusa (po želji, za boju)

2 dunje

2 jabuke

1 glavica luka (po želji)

50 g ječma u zrnu (po želji)

Voda (dovoljno da prekrije kupus)

Krupna kuhinjska so (30 g soli na 1 l vode)

Priprema:

Uklonite spoljne, oštećene listove kupusa. Na dnu svake glavice zarežite krst dubine 2-5 cm da salamura bolje prodre.

Na dno čiste bačve stavite šaku ječma, zatim složite glavice kupusa rezom okrenutim prema gore. Rasporedite kriške dunje, jabuke i luka između glavica.

Pripremite salamuru rastvaranjem soli u ključaloj vodi i ostavite da se ohladi. Prelijte kupus, pazeći da sve glavice budu potpuno potopljene.

Pokrijte kupus drvenim krugom i pritisnite teškim kamenom ili bocom napunjenom vodom.

Smestite bačvu na prohladno mesto (10-12 °C). Tokom fermentacije od nekoliko nedelja, redovno "pretakajte" salamuru i uklanjajte penu.

Kada je kupus ukiseljen, čuvajte ga na hladnom mestu (0-4 °C).

Ovaj recept za aromatični kiseli kupus na bugarski način stvara zimnicu bogatu ukusom, idealnu za sarme i druga tradicionalna jela tokom zime.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading