SAD GA SVI HOĆE: Batat je postao NAJSKUPLJE POVRĆE NA PIJACI, pravo je vreme da ga posadite
Batat, poznat i kao slatki krompir, sve više osvaja mesto u domaćim baštama i na trpezama – i to s dobrim razlogom. Ova ukusna i hranljiva biljka ne samo da obiluje vitaminima, već je zbog sve veće potražnje na tržištu postala omiljena i u domaćim plastenicima. Ako planirate da se upustite u njegov uzgoj, maj je savršen mesec za početak!
Maj je idealan za sadnju
U kontinentalnim delovima Srbije, batat se najčešće sadi sredinom maja, kada su temperature dovoljno tople, a opasnost od mraza prošla. Za sadnju vam je potreban rasad, koji lako možete pripremiti sami – dovoljno je da batat stavite u pesak, piljevinu ili vodu i sačekate da pusti izdanke. Kad izdanci narastu od 20 do 30 cm, spremni su za sadnju.
Za uzgoj batata pripremaju se visoke gredice visine oko 30–40 cm, jer se krtole, za razliku od običnog krompira, razvijaju bliže površini zemlje. Tlo treba biti dobro drenirano i bogato humusom kako bi biljka uspešno rasla.
Kako pravilno posaditi batat?
Biljke sadite na razmaku od 30–40 cm, dok između redova ostavite 70–80 cm. Ovaj prostor omogućava dobru cirkulaciju vazduha i sprečava preklapanje listova.
Batat voli toplotu, pa mu najviše odgovaraju temperature između 24 i 30 stepeni. Zalivanje treba da bude redovno, ali izbegavajte preveliku vlagu kako ne bi došlo do truleži. Tokom vegetacije važno je redovno orezivati vreže – one troše energiju, a cilj je da se snaga biljke usmeri na razvoj plodova, a ne na preveliku lisnu masu.
Neprijatelji batata u plasteniku
Kao i mnoge biljke, batat može biti na meti štetočina. Najveći neprijatelji su voluharice i miševi koji prave rupe u plodovima i oštećuju koren. Zato je važno postaviti zamke, redovno pratiti stanje useva i, ako je moguće, zaštititi plastenik mrežama.
Berba i čuvanje batata
Berba obično počinje krajem avgusta ili početkom septembra. Batat treba pažljivo vaditi da se ne ošteti koren. Nakon vađenja, ostavite ga nekoliko dana da se osuši na toplom i provetrenom mestu. Za čuvanje je najbolje da ga smestite na suvo i tamno mesto, na temperaturi od 13 do 15 stepeni.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)