Patrijarh pavle
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Jednostavan, skroman i izuzetno ukusan — baš kao i život patrijarha Pavla. Ovaj starinski kolač, koji je on voleo i često jeo, pravi se od najosnovnijih sastojaka, ali mu ukus nadmašuje i najsloženije poslastice.

Recept je ostao sačuvan zahvaljujući monasima koji su služili uz patrijarha, a sada i vi možete u svojoj kuhinji napraviti ovu duhovnu i slatku poslasticu.

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja kisele vode
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Rendana kora jednog limuna
  • Prstohvat soli
  • Po želji: šaka seckanih oraha ili suvog grožđa

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, šećer, sodu bikarbonu i prstohvat soli.

Dodajte ulje i kiselu vodu, pa sve dobro promešajte da dobijete glatku masu.

Umešajte rendanu koru limuna i po želji orahe ili suvo grožđe.

Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut pleh.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok kolač ne dobije zlatno-smeđu boju.

Ostavite da se ohladi i secite na kocke ili rombove.
Ovaj kolač je postan, bez jaja i mleka, pa je pogodan i za posne dane. Patrijarh Pavle ga je voleo upravo zbog jednostavnosti, a njegova blaga slatkoća i miris limuna osvajaju već pri prvom zalogaju.

U današnje vreme brzine i luksuza, recepti poput ovog podsećaju nas na prave vrednosti — skromnost, čistoću i zahvalnost za ono što imamo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading