salata
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće jedan je od najvažnijih sastojaka svake zdrave ishrane, ali istovremeno može predstavljati i skriveni rizik po zdravlje. Posebno se ističe zelena salata, koja zbog svoje strukture lako „skuplja“ bakterije, što je čini jednom od najrizičnijih namirnica.

Zašto je zelena salata na listi rizičnih namirnica?

Prema istraživanju američkog „Consumer Reports“, zeleno lisnato povrće se našlo na vrhu liste namirnica povezanih s bolestima koje se prenose hranom. Trovanja ešerihijom koli i listerijom neretko su povezivana upravo sa svežom zelenom salatom, a najveći rizik dolazi od zapakovanih varijanti koje se nalaze u supermarketima.

Jedan od glavnih izvora kontaminacije je voda za navodnjavanje, koja može uneti bakterije direktno u listove biljke. Problem nastaje i kada potrošači ne operu salatu pre konzumacije, oslanjajući se na oznake poput „već oprano“.

Saveti nutricionista: Kako bezbedno konzumirati zelenu salatu?

  • Uvek operite salatu, čak i ako je pakovanje označeno kao „oprano“. Isperite je pod mlazom hladne vode i osušite na čistoj površini.
  • Izbegavajte salatu koja izgleda oštećeno, jer listovi koji su nagnječeni ili sluzavi mogu biti podložniji razvoju bakterija.
  • Kupujte cele glavice umesto zapakovanih salata, jer su unutrašnji listovi manje izloženi kontaminaciji.
  • Čuvajte salatu u frižideru, jer se bakterije brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi.
  • Potrošite je u roku od nekoliko dana i birajte pakovanja s što dužim rokom trajanja.
  • Razmislite o lisnatom povrću koje se kuva, poput spanaća ili kelja, jer visoka temperatura uništava bakterije.
  • Iako je zelena salata izuzetno zdrava i neizostavan deo mnogih dijeta, važno je obratiti pažnju na način konzumacije. Pravilnim pranjem, čuvanjem i odabirom sigurnijih varijanti, možete smanjiti rizik i uživati u svim njenim zdravstvenim prednostima.

    PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Komentari (0)

    Loading