Legende koje kruže o ovom hramu će vas oduševiti: Postoji čak i Boginja zaključana unutar zdanja, a mogu je posetiti samo odabrani!
Foto: Wikipedia/Pritusx.m

Foto: Wikipedia/Pritusx.m

 

 

 

U donjem postolju su legendarni rvači Rajput, Jaiamel i Fattu, za koje se kaže da imaju snagu od 10 ljudi. Na postoljima gore su dva slona, zatim dva lava, zatim dva grifona i na kraju dve boginje - Bagini i Singini. Za svaku figuru se kaže da je 10 puta jača od figure na donjem nivou. Svima njima predsedava, ali skrivena u hramu, tajanstvena tantrička boginja Siddhi Lakšmi, kojoj je hram i posvećen.

Samo sveštenici hrama smeju da vide lik boginje, ali hramskih 108 rezbarenih i obojenih krovnih podupirača prikazuju je u različitim oblicima. Razne legende i priče odnose se na hram i njegovog zagonetnog stanovnika. Jedno je da ona održava ravnotežu sa moćima zastrašujućeg Bhairaba, udobno smeštenog u njegovom hramu odmah preko trga.

Kako je izgrađen 

Izgrađen je za samo 17 meseci od početka radova. Prema knjizi računa kralja Bhupatindre Malla, građevina je izgrađena za samo 7 meseci uz pomoć drugih susednih zajednica poput Čallinga, Jitpura, Bagshovarija, Šakhu, Jhaukhela, Čangua, Gokarne i Paunatija da nabrojimo samo neke.

 

 

Njegovo kraljevstvo je imalo suparništvo sa zapadnim susedima Kritipurom i Kantipurom, i tako je, da bi pokazao svoju moć, izgradio impresivnu zdanje. Izgrađena je u vreme kada je Tadž Mahal bio u izgradnji. Takođe je izjavio da je sagradio 7 fabrika opeke za cigle i da su sve sirovine donešene unapred. Najveći izazov bio je doneti ogroman kamen iz Čallinga koji je skoro 9 km od hrama. Napokon je organizovao gozbu svim građanima i komšijama da se pokaže u velikom stilu. Na toj gozbi bilo je oko 23.000 ljudi; četiri puta od stanovništva Bhaktapura. Napisano je u knjizi koju je otkrio dr. Janak Lal Vaidia.

 

 

Legenda 

Legenda govori o danima kada je Gospod Bhairava , hinduistički Bog uništenja, stvarao pustoš u društvu (1078. n. E.). Hram Bhairave stajao je na trgu Taumadhi. Da bi se suprotstavio njegovom razornom ponašanju, kralj je odlučio da boginju nazove parvati , zatim je Parvati uzela oblik Siddhi Lakmi, a zatim je nosila Bhairavu u ruci i sagradila snažniji hram u čast Siddhi Lakmi ( Parvati) tačno ispred hrama Bhairab.

Da bi hram od opeke i drveta bio snažan i moćan, kralj Bhupatindra Malla naredio je da se čuvari stanu u parovima na svaki nivo baze koji vodi do hrama Niatapola. Na prvom nivou je par sličnosti Bhaktapurovog najjačeg čoveka, Jaia mal Pata, poznatog rvača. Dalje, dva slona, a zatim dva lava, dva grifona i na kraju „Baghini“ i „Singhini“, boginje tigra i lava. Nakon potčinjavanja Bhairabe, u gradu je zavladao mir. Hram je najviši hram u dolini Katmandu i visok je 30 m. Bio je tako dobro dizajniran da je izdržao zemljotres Nepal-Bihar 1934. godine .

 

 

Slika Siddhi Lakshmi zaključana je u hramu i samo sveštenicima je dozvoljeno da uđu da joj se poklone. Petospratni hram, lokalno poznat kao Niatapola, impresivan je i poznat hram Nepala, koji stoji na severnoj strani trga Taumadhi u Bhaktapuru . Ovo je jedini hram koji je dobio ime po dimenziji arhitekture, a ne po imenu božanstva koje prebiva u njemu. Hram je podigao kralj Bhupatindra Malla 1701/1702 AD u kratkom roku.

Ako pogledamo kalendar gradnje, on nam daje zanimljivu sliku duha ljudi i brzine posla obavljenog u tako kratkom vremenskom periodu. Brzina rada u verskoj veri nikada se ne može postići u savremenom društvu koje se vodi materijalističkim razmatranjima.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading