OPREZ Đardija je parazit u crevima kod pasa, mačaka, pa čak i čoveka
Schutterstock
 

Ukoliko ste primetili da vaš pas ima česte dijareje, da mu je stolica izrazito neprijatnog mirisa, te da gubi na kilaži - vrlo je moguće da je zaražen đardijom, jednim od najčešćih crevnih parazita.

Kako dolazi do zaraze

Smatra se da je infekcija đardijom uobičajena, ali da je bolest retka. Ovaj parazit je raširen svuda u svetu, a psi se mogu zaraziti putem prljave, ustajale vode, prilikom njuškanja zemlje gde se nalazi parazit ili putem zaražene hrane. Jednako su ugroženi i psi sa ulice, ali i vlasnički psi. Đardija se eliminiše iz organizma izmetom i zato se kućni ljubimci mogu ponovo zaraziti. Kontaktom sa ovakvim izmetom se mogu zaraziti i njihovi vlasnici.

 

Kada uraditi test

Veliki broj pasa inficiranih đardijom nema nikakve simptome ili se samo povremeno pojavljuju prolivi koji su ograničenog trajanja. Ipak, prisustvo đardije kod većine pacijenata, a pogotovo mladih pasa i mačaka, dovodi do izražene kliničke slike koja se manifestuje učestalim prolivom koji može imati i primese sluzi.

OPREZ Đardija je parazit u crevima kod pasa, mačaka, pa čak i čoveka

Schutterstock

 

 

Kako se leči

Za lečenje se najčešće koriste tablete koje sadrže aktivnu supstancu metronidazol. Tablete se psu daju do 10 dana, a mogu se primenjivati i u kombinaciji s fenbendazolom. Psa bi trebalo hraniti lako svarljivom i laganom hranom. Bitno je da znate da i ljudi mogu da se zaraze ako, recimo, skupljate pseći izmet golim rukama ili koristite iste izvore vode. 

 

Najčešći simptomi

*proliv (naročito dugotrajni)

*gasovi neprijatnog mirisa

*ako pas jede mnogo trave

*kašljanje i iscedak iz nosa

*gubitak telesne težine

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading