STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU Saznajte šta vaš ljubimac želi i misli u svakom trenutku
Foto: Shutterstock

Domaće mačke imaju brojne genetske sličnosti sa svojim precima divljih mačaka.Vaša voljena mačka može pokazati mnoge karakteristike svojih divljih rođaka i dalekih predaka.Tim Klinike za životinje "Airvai" odgovorio je  na pitanja o ponašanju mačaka.

1 Zašto mi mačka donosi plen?

Mačke su članovi porodice Felidae, koji su mesožderi sa snažnim predatorskim instinktom. Mačke majke redovno donose plen svojim mačićima, a kada vaša mačka učini isto za vas, priznaju vas kao člana porodice i pokazuju vam da im je stalo. Zvono na ogrlici vaše mačke može pomoći u zaštiti ptica

Zašto moja mačka toliko spava?

Iako vaša mačka može da jede redovne, pravovremene obroke, ona spava u proseku 15 sati dnevno da bi se napunila za potencijalni lov. Mačke imaju odličan noćni vid i po prirodi su "noćne ptice", ali mogu prilagoditi svoj način spavanja svom vlasniku. Prekomerni noćni nemir i vokalizacija mogu biti znak bolesti, kao što je hipertireoza ili kognitivna disfunkcija. 

Zašto moja mačka pravi buku kada gleda kroz prozor?

Zvukovi brbljanja vaše mačke su odgovor na uočavanje plena i uzbuđenje potencijalnog lova. Mačka koja drži otvorena usta može mirisati svet oralnim receptorima, ali produženo disanje na otvorena usta može biti znak astme ili respiratornog distresa.

Zašto moja mačka trlja glavu o mene i upire rep u moje lice?

Mačke trljaju glavu o vas da pokažu naklonost i da luče feromone iz obraznih žlezda da bi označile vlasništvo. Udaranje glavom i buljenje u vas i polako treptanje su drugi nežni gestovi. Krajnji znak poverenja je vaša mačka koja upire svoj podignuti rep u vas, potvrđujući da ste saputnik, a ne pretnja.

Da li "gnječenje" šapama ili predenje znači da je moja mačka srećna?

Gnječenje ili predenje su navike mačića koje se prenose na vašu mačku kao odraslu osobu i mogu biti znak zadovoljstva ili samoumirujući mehanizam pod stresom. Gnječenje je dio rutine dojenja, a mačići pronalaze svoju majku tokom prvih dana života kroz predenje. Predenje takođe ima fiziološku funkciju lučenja endorfina koja obezbeđuje ugrađeni mehanizam zarastanja.  

Zašto moja mačka pije iz slavine?

U divljini, tekuća voda je obično sigurnija za piće od stajaće vode, zbog čega mnoge mačke više vole slavine ili fontane. Prekomerno pijenje vode takođe može biti znak bolesti, kao što je bolest bubrega ili dijabetes.

Zašto moja mačka ide preko predmeta, baca stvari i grebe nameštaj?

Mačke su po prirodi radoznale i mogu da obaraju predmete da vide šta se dešava. Takođe mogu da se prevrnu i posmatraju predmet koji pada kako bi vežbali lov i oponašali igru sa svojim plenom. Grebanje odražava urođenu potrebu vaše mačke da ukloni mrtvi sloj na svojim kandžama, istegne svoje telo i taloži miris iz žlezda šapa da označi teritoriju. Najbolji način da sačuvate svoj nameštaj je da obezbedite visok stub za grebanje koji omogućava vašoj mački da se potpuno istegne, kao i mnogo igračaka koje će je održati aktivnom.

Zašto mačke vole kutije?

Divlje mačke, koje zakopavaju svoj otpad da bi sprečile da ih druge životinje otkriju, privučene su mekim površinama. Mladi mačići će automatski koristiti kutije za otpatke. Ako vašoj mački počne da nedostaje kutija za otpatke, uverite se da se kutija redovno čisti i postavlja na tiho mesto i da obezbedite dovoljno sanduka za više mačaka. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading