SRČANE BOLESTI KOD PASA Većini vlasnika simptomi kardiovaskularne slabosti nisu jasni na prvi pogled
Foto: Shutterstock

Srećom, mogu biti identifikovane i za vreme rutinskog pregleda, pa su zato važne redovne posete specijalisti.

Šta su to bolesti srca

Bolesti srca podeljene su na urođene i stečene. Urođene bolesti su najčešće manje ili veće nepravilnosti u građi samog srca, postojanje otvora između srčanih pretkomora i komora ili razna suženja krvnih sudova. Stečene bolesti su uglavnom degenerativna bolest srčanih zalistaka i bolest srčanog mišića. Srčana oboljenja češća su kod mužjaka, starijih pasa, te pasa loše telesne kondicije i prekomerne težine. Slabljenje funkcije srca može biti uzrokovano i nekim parazitima kao što je dirofilarija ili srčani crv , ali i raznim toksinima, bakterijama ili virusima.

SRČANE BOLESTI KOD PASA Većini vlasnika simptomi kardiovaskularne slabosti nisu jasni na prvi pogled

Foto: Shutterstock

 

Genetska predispozicija

Određene rase imaju genetsku predispoziciju za degenerativnu bolest srčanih zalistaka, a to su kavalirski španijeli kralja Čarlsa, bostonski terijeri, mini-pudle, patuljasti pinčeri, pomeranci, pekinezeri, vipeti, foksterijeri. Za dilatativnu kardiomiopatiju genetsku predispoziciju imaju dobermani, nemačke doge, američki koker španijeli, nemački bokseri, engleski buldozi, dalmatinci, avganistanski hrtovi, te irski vučji hrtovi.

Simptomi koji ukazuju na tegobe

U početnoj fazi uglavnom nema znakova, ali kako bolest napreduje, javljaju se simptomi: kašalj, otežano i ubrzano disanje, brzo umaranje, slabiji apetit, depresija, nemir, krakotrajni gubitak svesti, te uvećan stomak usled nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji. Kašalj je neminovni pratilac brojnih bolesti, a među njima su i srčani problemi. Ako traje duže od tri dana, onda je moguće da je reč o bolesti srca. Promene u disanju su vezane za srčane probleme - kratko, naporno ili ubrzano disanje mogu ukazati na srčane tegobe. Primetite li promene u ponašanju pasa, smanjenje želje za igrom, odbijanje šetnji, odbijanje pažnje i ljubavi, povlačenje ili depresiju, onda je moguće da se radi o bolesti srca. Gubitak kilaže je definitivno znak bolesti srca, dok i dobijanje na težini može biti znak bolesti.

SRČANE BOLESTI KOD PASA Većini vlasnika simptomi kardiovaskularne slabosti nisu jasni na prvi pogled

Foto: Shutterstock

 

Veterinarski pregled

Kod postavljanja dijagnoze povezane sa srčanom problematikom veterinar se služi spoljašnjom pretragom ljubimca, a od dijagnostičkih analiza na raspolaganju su mu: EKG, RTG i UZV. Nakon pregleda propisuje se terapija kojom vlasnici svojim ljubimcima redovno daju propisane tablete. To zahteva izvestan trud i disciplinovanost vlasnika koji praktično preuzima ulogu onoga ko će sprovoditi terapiju.

Dobili ste dijagnozu, šta sad?

Kao i ljudi, milioni pasa širom sveta žive relativno normalne živote uprkos ovom problemu. Zato nemojte očajavati, uz vašu pomoć i adekvatnu terapiju vaš ljubimac će ostati veseo. Lekovi koji se primenjuju mogu poboljšati kvalitet života i produžiti životni vek obolelih. Nekada, samo tableta dnevno može umnogome poboljšati kvalitet života vašeg ljubimca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading