NE DOZVOLITE DA VAŠ LJUBIMAC JEDE SNEG Evo kako izbeći opasnosti koje vrebaju pse dok ih šetate zimi
Foto: Printscreen/orka

Kratki dani, niske temperature, sneg i drugi izazovi koji se javlaju tokom zime, mogu učiniti redovnu šetnju pasa u zimskoj sezoni otežanom.

Delimo sa vama potencijalne opasnosti koje se mogu javiti tokom zimskih šetnji i jednostavna pravila bezbednosti koja mogu zaštititi vaše ljubimce.

ŠETNJA PSA ZIMI: DA LI JE TO DOBRA IDEJA?

Zimsko vreme može nametnuti psima određene opasnosti. Štenad i stariji psi su posebno osetljivi na ekstremne temperature i pod većim su rizikom za nastanak bolesti izazvanih hladnim vremenom, poput promrzlina i hipotermije (jako snižene telesne temperature). Takođe, psima kojima je zdravstveno stanje narušeno, poput onih sa oboljenjima štitne žlezde ili sa hroničnim plućnim tegobama, trebalo bi ograničiti izlaganje hladnom vazduhu.

Međutim, niske temperature su samo jedan od rizika kada zimi šetate psa. Antifriz ima slatkast ukus koji privlači pse, ali može biti fatalan ako se proguta. Mada držanje psa podalje od ove toksične hemikalije deluje jednostavno, stvarna opasnost može doći iznenada, npr. ako vaše štene prođe kroz prosut antifriz, a zatim liže šape.

So i druge hemikalije koje se koriste za topljenje leda mogu nadražiti kožu psa. Dodajte tome kraće dane i povećanu verovatnoću da ćete morati da prošetate vašeg psa po mraku i videćete da to predstavlja poseban skup bezbednosnih rizika.

KAKO UČINITI LJUBIMCE BEZBEDNIM TOKOM ZIME?

Uprkos opasnostima, šetnja i rekreacija su potrebne psima. Mnogi psi vole sneg i ne smetaju im niske temperature. Uz odgovarajuće predostrožnosti, zimske šetnje mogu biti sigurne i prijatne za vas i vašeg psa. Evo i kako:

Zaštitite vodootpornim kaputom ili džemperom pse koji su osetljivi na niske temperature, uključujući štenad, starije pse, pse kojima je zdravstveno stanje narušeno, pse malih rasa, pse sa kratkom dlakom, odnosno pse sa malo telesne masti.

Zaštitite šape od soli i toksičnih hemikalija. To možete uraditi sa čizmicama za pse, a ukoliko ih vaš pas ne toleriše, šape možete premazati zaštitnom kremom na bazi voska, poput one koja se koristi za pse koji vuku sanke. Obavezno temeljno očistiite šape vašeg psa pre nego što ga uvedete unutra kako biste uklonili ne samo kremu, već i druge nečistoće koje su se zadržale na šapama.

Ukoliko je napolju sneg, najbolje je da držite psa na povocu. Snežni nanosi mogu skrivati opasnosti poput otvorenih šahtova, rupa ili zaleđenih vodenih površina kroz koje psi mogu propasti i povrediti se. Pustite psa sa povoca tek kada dođete do parka za pse ili površine koju dobro poznajete. Ukoliko šetate psa uveče, može biti dobra ideja da sa sobom ponesete baterijsku lampu.

Ne dozvolite da vaš pas jede sneg. Osim toga što može smanjiti njegovu telesnu temperaturu, progutan sneg može sadržati i štetne hemikalije ili skrivene predmete.

Ograničite vreme koje vaš pas provodi napolju kako biste sprečili hipotermiju ili nastanak promrzlina. Obratite pažnju na vašeg psa kako biste uočili znake preduge izloženosti niskim temperaturama. Ovi znaci uključuju drhtanje, uznemirenost, usporavanje, zaustavljanje, cviljenje. Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova dok ste napolju na hladnom sa vašim psom, vreme je da završite šetnju i uđete unutra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading